Papua Nowa Gwinea Plantation A HOAC   (kod 80223)

Czas parzenia/temp.   5  93-94 °C

Kraj pochodzenia:
Papua Nowa Gwinea

Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.

Opis:

Plantacja: Papua Nowa Gwinea - państwo w Oceanii, położone w większości na wyspie Nowa Gwinea oraz dodatkowo na około 2800 mniejszych wyspach. Kawa uprawiana głównie w małych gospodarstwach, tzw. „ogrodach kawowych”. Plantatorzy Ci zrzeszeni są w HAOC (Highland Organic Agriculture Cooperative), spółdzielni która skupia 1900 drobnych plantatorów kawy z regionu Okapa. HOAC utworzono na rzecz poprawy pozycji jej członków na rynku eksportowym. Doskonałe warunki klimatyczne - duże opady deszczu oraz żyzna wulkaniczna gleba pozwalają na uprawę kawy o wyjątkowej jakości.

Kawa: owoce kawowca z Bourbon, Typica i odmiany Arusha są przetwarzane "na mokro" i suszone w tradycyjny sposób na słońcu od razu na plantacji. Plantation A jest oznaczeniem grupy do której zaliczana jest plantacja (skala AA,A,B,C i T), gdzie AA i A oznacza najlepsze z nich.

Aromat i smak: kawy pochodzące z tego regionu posiadają łagodną kwaskowatość i bogaty aromat. Cechuje się owocową nutą z posmakiem cynamonu.

Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.

Polecany sposób zaparzania: CHEMEX, kawiarka włoska, espresso, Driper, French Press (zaparzacz tłokowy), Aeropress.

Wybraliśmy kawy, które najlepiej smakują zaparzone jako tradycyjne espresso:

Arabika Brazylia Santos
Arabika Etiopia Yirgacheffe
Arabika Indie Plantacja AA
Arabika Kolumbia Excelso
Arabika Kuba Serrano Superior
Arabika Papua Nowa Gwinea Plantation A HOAC


Produkty o podobnym składzie:

Cynamonowe Ciastko

(kod 80361)
Bestseller
7,35 (brutto) / 50 g
Inne produkty z CZYSTE:

Kolumbia Excelso

(kod 80212)
Bestseller
8,75 (brutto) / 50 g
Wczytuję