Kraj pochodzenia:
Etiopia
Składniki:
100% kawa arabika
Opis:
Etiopia uznawana jest za ojczyznę kawy. Jak mówi legenda to tu, ponad tysiąc lat temu pasterz Kaldi, podczas wypasu kóz, odkrył drzewo kawowca i jako pierwszy człowiek na ziemi spróbował jego orzeźwiających owoców.
Plantacja: Kawa rosnąca na wzgórzach południowo-zachodniej Etiopii, w regionie Yirgacheffe, jest ręcznie zbierana przez 500 zrzeszonych plantatorów. Uznawana jest za najbardziej szlachetną z afrykańskich Arabik. Uprawiana na plantacjach położonych na wysokości 1500-1800 m n.p.m.
Kawa: Ziarna kawy otrzymuje się w procesie obróbki owocu kawowca met odą "mokrą".
Aromat i smak: Kawa o aromacie egzotycznych owoców z nutą czekolady i bogatym, zrównoważonym smaku, o delikatnej kwaskowatości.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Polecany sposób zaparzania: CHEMEX, włoska kawiarka, Espresso, driper, French Press (zaparzacz tłokowy), Aeropress.