Ta kawa jest produktem Motherland Farmers, położonych w dystrykcie Nyamagabe w pobliżu wioski Kamiro. Właściciel Fred Kasigwa, podobnie jak inni miejscowi rolnicy, kontynuuje wieloletnią rodzinną tradycję uprawy najwyższej jakości kawy. Jej doskonały smak zawdzięcza wulkanicznej glebie i plantacji na wysokości 1700 - 2000 m n.p.m.
W smaku początkowo ujawnia się nuta miodu leśnego, która stopniowo przechodzi w mocny ton grejpfruta. Oprócz tego cytrusowego posmaku w aromacie wyczuwalny jest aromat ziarna kakaowego. Kwasowość cytrynowa, body kawy bogate.
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Nyamagabe
Wysokość upraw: 1700 - 2000 m n.p.m.
Plantacja: Panamska wysokojakościowa kawa.
Właściciel plantacji: Fred Kasigwa
Kwasowość: cytrynowa
Body kawy: bogate
Aromat i Smak: miód leśny, grejfrut, ziarna kakaowego.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 100ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Przechowywanie: w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnym pojemniku.
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.