Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Polecamy


15,00
12,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
15,50
12,40 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
14,00
11,21 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
14,50
11,60 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g

Jak przygotować cupping kawowy w domu? Podpowiadamy

Co jakiś czas robimy sobie w Oxalis degustację czystych ziarnistych kaw. Chcemy ocenić ich jakość i odnaleźć nuty smakowe, które się w nich kryją. Wiadomo przecież że kawa, jak wino, whisky czy miód może zawierać ich zaskakująco dużo i często zdarza się, że w czasie cuppingu da się „wyczuć” smak owoców, czekolady, orzechów, a nawet… warzyw czy przypraw. Po takiej degustacji zupełnie inaczej traktuje się przygotowywanie codziennej kawy - no bo kto spodziewałby się kiedyś, że w kawie natrafić można na posmak orzeszków ziemnych, passaty albo dojrzałej pomarańczy? 

Jak ocenić profil sensoryczny kawy w domowych warunkach?

Jak profesjonalnie ocenia się wysokiej jakości kawę? Czy da się to zrobić we własnym domu? Oczywiście! Oto kilka naszych porad - mamy nadzieję że dzięki nim odnajdziesz w swojej kawie coś co pozytywnie Cię zaskoczy.

Mówi się, że smak można wytrenować i można być coraz lepszym w kosztowaniu dobrej kawy. Pierwsza rada to oczywiście ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Tylko od czego zacząć? Przygotowanie kawy do cuppingu okazuje się nie tak skomplikowane, jak by to mogło się wydawać. Warto przygotować: kawę, gorącą wodę, młynek, naczynie (szklankę lub miseczkę) oraz łyżeczkę.

Propozycja domowego cuppingu

Nasza propozycja domowego cuppingu jest taka: mielimy po 11 gramów każdej kawy jaką chcemy spróbować. Jaka powinna być grubość mielenia? Średnia, taka jak do dripa. Jeśli masz młynek Comandante to może to być 27 kliknięć - pamiętaj, młynek należy oczyścić po każdej próbce. Zmieloną kawę zalewamy wodą o temperaturze około 94 stopni i zostawiamy na około 4 minuty. Łyżeczką zbieramy górną warstwę kawy i możemy zaczynać ocenianie.

cupping_kawowy_kawy_czyste_Oxalis

Czego unikać w czasie oceniania kawy?

Przy okazji przestrzegamy, lepiej przed próbowaniem nie jeść ostrych potraw, nie żuć gumy, nie palić, wtedy nic nie wpłynie na nasze smakowe doznania. Profesjonalni testerzy nie używają przed degustacją nawet perfum, kremów do rąk i innych kosmetyków, które mogłyby zakłócić pracę nie tylko ich, ale i pozostałych uczestników cuppingu. No i jeszcze jedno - profesjonaliści nie boją się siorbania, ponieważ dzięki temu kawa dociera do wszystkich kubków smakowych. Czyli siorbania nie trzeba unikać ;)

cupping_kawy_czyste_oxalis

Na co zwrócić uwagę w czasie oceny kawy?

Dla profesjonalistów istotny jest wygląd ziaren, jakość wypalenia oraz wygląd zmielonej kawy, ale jeśli mamy już przed sobą napar i chcemy ocenić profil sensoryczny to przydatne mogą być kryteria jakie biorą pod uwagę członkowie Specialty Coffee Association (SCA). Są to:

  • Aroma / Aromat - zapach naparu
  • Flavor / Smakowitość - połączenia smaku i zapachu
  • Aftertaste / Posmak - wrażenie po wypiciu, przełknięciu kawy
  • Acidity / Kwasowość - kwasowość to w kawie bardzo ważna i pożądana rzecz, nie mylmy jej z tym, że „kawa jest kwaśna”, chodzi tutaj o kwasowość taką jaka mają owoce
  • Sweetness / Słodycz - podobnie jak kwasowość, podstawowa cecha dobrej kawy - nasza rada: na początek próbowania warto skupić się na balansie pomiędzy słodyczą i kwasowością
  • Body / Cielistość - gęstość kawy
  • Balance / Balans i Uniformity / Jednolitość - spróbujmy ocenić, czy żaden smak nie przytłacza innych, czy napar jest… właśnie zbalansowany
  • Clean Cup / Czystość - oceniamy, czy kawa nie ma wad, niechcianych posmaków (czasami zdarza się, że kupując kawę z niepewnego źródła czujemy specyficzny apteczny zapach, może to być skutek wypalenia zepsutego ziarna)

Oczywiście na nasz własny użytek nie zawsze trzeba analizować poszczególnych kryteriów, może wystarczy skupić się na momencie smakowania i spróbować znaleźć w kawie coś nowego, ciekawego, zaskakującego? Najważniejsze jest to, żeby podejść do próbowania pozytywnie i potraktować to jako zabawę, najlepiej w dobrym towarzystwie. Na każdej imprezie na której byliśmy, po cuppingu przynajmniej kilka osób zachwyciło się tematem kawy i wstąpiło na drogę home baristy i kawowego geeka, bo przecież kawa to naprawdę ciekawe i - co najważniejsze - przyjemne hobby.

Daj znać, czy udało Ci się przetestować kawę w domu i jak poszło. Która kawa najbardziej Ci smakuje? 

Polecamy


14,00
11,21 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
14,00
11,21 zł (brutto) / 50 g
10,00
8,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
10,00
8,00 zł (brutto) / 50 g
18,50
14,80 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
18,50
14,80 zł (brutto) / 50 g
10,00
8,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
10,00
8,00 zł (brutto) / 50 g

Przeczytaj również


Jaką (ile gramów) torebkę herbaty kupić? Ile z niej przygotuję herbat?
To bardzo częste pytania wśród naszych nowych Klientów: Ile kubków herbaty przygotuję zakupują...
Czytaj
Herbata na święta
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Za oknami utrzymuje się śnieg (co przez ostatnie lata nie było t...
Czytaj
Niedoceniona biała herbata?
O białej herbacie słyszy się niewiele. Zazwyczaj kiedy mówimy o herbatach przez myśl przechodzą nam inne kolory,...
Czytaj