Ziarna tej kawy są zbierane u podnóża stoków ośnieżonych Gór Rwenzori, na wysokości od 1900 do 2040 metrów nad poziomem morza. Rolnicy korzystają tu z nowoczesnego sprzętu, takiego jak suszarki słoneczne i elektryczne obieraczki. Odmiana, która dominuje w tej kawie, to Bourbon, a proces jej przygotowania to metoda "naturalna".
W smaku i aromacie tej wyjątkowej kawy odnajdziemy nuty czekolady, orzechów laskowych i nugatu. To połączenie smaków tworzy zmysłowe doznania, które zachwycą kawoszy poszukujących głębokich i pełnych aromatów. Kawa ta wyróżnia się słodką kwasowością oraz aksamitnym body, co nadaje jej niezwykłą gładkość.
Kraj pochodzenia: Uganda
Region: Rwenzori
Wysokość upraw: 1900-2040 m.n.p.m
Odmiana botaniczna: Bourbon
Kwasowość: niska
Body kawy: aksamitne
Aromat i Smak: odnajdziemy nuty czekolady, orzechów laskowych i nugatu
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.