Kraj pochodzenia:
Kostaryka, region Heredia
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Plantacja: Ta wyjątkowa kawa pochodzi z gospodarstwa Santa Cristina, należącego do małżeństwa Ana i Rene Hernandez, plantacja położona jest w pasmie górskim El Balsamo Qetzaltepeq wokół wulkanu San Salvador na wysokości ok. 1150 m n.p.m.
Kawa: Starannie zbierane są tylko dojrzałe wiśnie kawowca typu Bourbon, Pacas i Sarchimor, które przetwarzane są metodą honey. W początkowym etapie tej metody, zwanej miodową, zdziera się mechanicznie z ziaren wierzchnią warstwę miąższu, a następnie pozostawia się je wraz z przylegającymi resztą pulpy do wysuszenia na słońcu. Ziarna są wtedy posklejane i wyglądają jak jak oblane miodem. Ten sposób daje kawy o wysokiej słodyczy i delikatnej, słodkiej kwasowości.
Zawartość kofeiny: wysoka
Aromat i smak: wyczuwalne tony słodkich orzechów i kakao. Kawa o kremowym body i słodkawej kwasowości.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.