Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

China Oriental Beauty Oolong

(kod 21131)
Przykro nam :(
Ten produkt jest obecnie niedostępny

Zobacz inne, dostępne w tej kategorii


15,50 zł (brutto) / 50 gram
14,50 zł (brutto) / 50 gram
15,50 zł (brutto) / 50 gram
13,00 zł (brutto) / 50 gram
Czas parzenia/temp.
4-5 min. 90 °C
Kraj pochodzenia
Chiny
Składniki
herbata oolong
Opis

Herbata Bai Hao Oolong zwana Oriental Beauty
Ta ręcznie robiona herbata, do produkcji której zbiera się pączek i tylko pierwsze dwa liście, jest utleniona w 60-70%. Pochodzenie nazwy tej herbaty sięga początku XX wieku, kiedy to brytyjski handlarz herbatą podarował próbkę herbaty królowej Elżbiecie II. i..... nazwała ona tę herbatę Oriental Beauty.

Nazwa Bai Hao oznacza białe włosie i odnosi się do meszku pokrywającego młode pączki, które są zbierane wraz z dwoma szczytowymi listkami. W odróżnieniu od większości wysokiej jakości oolongów tajwańskich, które są zbierane na wiosnę lub zimą, najlepsze klasy Bai Hao są ręcznie zbierane w czerwcu i lipcu. Po zebraniu, liście Bai Hao są przetwarzane na wyższy stopień utlenienia (ok. 60-70%) niż w innych tajwańskich oolongach. 
Liście: ciemnobrązowe, lekko zwinięte, z dużą ilością srebrzystych końcówek
Aromat i smak: nuta szlachetnej tabaki i syropu klonowego. W smaku przypomina prażone kakao. 

Zaparzanie:
Herbata doskonale nadaje się do wielu parzeń - jeśli chcemy w pełni wykorzystać jej możliwości - pierwsze właściwie parzenie powinno się odbywać przez 1 minutę, drugie także przez 1 minutę, trzecie przez 2 minuty, czwarte - 4 minuty. Do zaparzania polecamy naczynia porcelanowe lub szkliwioną ceramikę.


parzenie w stylu gongfu cha: zasypujemy czajniczek to ok. 5g herbaty na 250 ml wody, temp. wody to 96℃.
- pierwsze parzenie około 1 minuty. Nie trzeba przepłukiwać liści .
- drugie parzenie 1 minuta
- trzecie pzrzenie- 2 minuty 
- czwarte około 4 minut

Drugi sposób parzenia 5g herbaty na 100 ml wody, zalewamy herbatę wrzątkiem.
- pierwsze parzenie około 30 sekund. Można, ale nie trzeba przepłukiwać liści.
- drugie parzenie może być minimalnie krótsze
- trzecie parzenie 30 sekund.
- od czwartego zaczynamy wydłużać czas parzenia.



Opinie


Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu

Ostatnio oglądane