Koszyk 0,00 zł

Etiopia Yirgacheffe - w ziarnach 150g

(kod 280250)
34,40 zł brutto
produkt na zamówienie
Czas parzenia/temp.
93-94 min. 5 °C
Kraj pochodzenia
Etiopia
Składniki
100% kawa arabika
Opis

Etiopia uznawana jest za ojczyznę kawy. Jak mówi legenda to tu, ponad tysiąc lat temu pasterz Kaldi, podczas wypasu kóz, odkrył  drzewo kawowca i jako pierwszy człowiek na ziemi spróbował jego  orzeźwiających owoców.

Plantacja: Kawa rosnąca na wzgórzach południowo-zachodniej Etiopii,  w regionie Yirgacheffe,  jest ręcznie zbierana przez 500 zrzeszonych plantatorów. Uznawana jest za najbardziej szlachetną z afrykańskich Arabik. Uprawiana na plantacjach położonych  na wysokości 1500-1800 m n.p.m.

Kawa: Ziarna kawy otrzymuje się w procesie obróbki owocu kawowca met odą "mokrą".

Aromat i smak: Kawa o aromacie egzotycznych owoców z nutą czekolady i bogatym, zrównoważonym smaku, o delikatnej kwaskowatości.

Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.

Polecany sposób zaparzania: CHEMEX, włoska kawiarka, Espresso, driper, French Press (zaparzacz tłokowy), Aeropress.