Kenia AA Kangocho   (kod 80285)

Czas parzenia/temp.   5  93-94 °C

Kraj pochodzenia:
Kenia

Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.

Opis:

Plantacja: położona na górze Sierra Mount na wysokości 1600 m n.p.m. w rejonie Nyeri, należy do zrzeszenia plantatorów zwanego Gikanda. Każdy plantator uprawia około 200 krzewów kawy. Najwyższej jakości zbioru dokonuje się tylko raz w roku - na wiosnę.

Kawa: "AA" jest określeniem grupy do której zaliczana jest plantacja w skali: AA, A, B, C i T (gdzie AA oznacza najlepszą z nich). Równomierne ziarna kawy otrzymuje się w procesie obróbki owocu kawowca metodą "mokrą".

Aromat i smak: kawa o mocnym, wyrazistym owocowym smaku z nutą czerwonej porzeczki i z lekką kwaskowatością. Ma bardzo pobudzające właściwości.

Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.

Polecany sposób zaparzania: CHEMEX, driper, French Press (zaparzacz tłokowy), Aeropress.

Produkty o podobnym składzie:

Algierska

(kod 80319)
7,35 (brutto) / 50 g
Polecamy
7,35 (brutto) / 50 g
Inne produkty z CZYSTE:

Brazylia Santos

(kod 80211)
Bestseller
6,05 (brutto) / 50 g

Kolumbia Excelso

(kod 80212)
Bestseller
8,75 (brutto) / 50 g
Wczytuję