4 zasady prawidłowego zaparzania herbat:
"... herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"
Idąc za sentencją, należy:
1) przygotować odpowiednią ilość suszu (około 2-2,5 g herbaty na filiżankę, susz owocowy 5 g)
Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat. Z 100g torebki herbaty liściastej możemy zaparzyć 40 filiżanek. Herbatę najlepiej przechowywać w dobrze zamkniętych pojemnikach( metalowe puszki, szczelnie zamykane słoiki). Naczynia z herbatą nie należy umieszczać w sąsiedztwie produktów wydzielających intensywne zapachy, ponieważ herbata bardzo łatwo je wchłania.
2) używać wody wysokiej jakości
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen (wrzenie wody powoduje gwałtowne uwalnianie się z niej tlenu), jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Najlepsza jest źródlana.
3) przestrzegać odpowiedniej temperatury wody i odpowiedniego czasu parzenia
rodzaj herbaty : | temperatura wody: | czas zaparzania: |
biała |
90°C |
5-7min** |
zielona chińska |
70-85°C |
3-4min*** |
zielona Gunpowder |
70-80°C |
2-3min |
zielona Chun Mee |
70-80°C |
3-4min |
zielona japońska |
60-75°C |
2min |
zielona aromat. |
80°C |
3-4min |
czarna |
96°C (biały wrzątek)**** |
3-5min |
czarna Darjeeling |
90°C |
2-3min |
czarna aromat. |
96°C |
3-5min |
oolong |
90°C |
4-5min |
Pu Erh |
96°C |
3-4min |
rooibos |
96°C |
3-5min |
mate |
80°C |
3-5min |
LaPacho |
gotować na wolnym ogniu 5-15 min. Odstawić na 5 min. Odcedzić. |
* 1 łyżeczka na filiżankę
** Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga temp. 90°C, w 12 min. spada temp. do 75°C
*** Herbata zielona z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające
**** Stan gotującej się wody tuż przed mocnym wrzeniem
4) używać odpowiedniego naczynia do zaparzania
Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. należy powoli zalewać liście wrzącą wodą, przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.