Bio Polecamy

Organic Japan Gyokuro Yutaka   (kod 810173)

25 g
21,67 brutto
50 g
43,35 brutto
100 g
86,70 brutto
ilość   
Czas parzenia/temp.   4  60 °C

Kraj pochodzenia:
Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu)

Składniki:
Herbata zielona

Opis:

Gyokuro (po japońsku玉露, oznacza "Szlachetne Krople Rosy") to herbata najwyższej jakości, uważana za najlepszą zieloną herbatę na świecie. Tylko najwyższe gatunkowo liście krzewu herbacianego rosną na najlepszej powulkanicznej japońskiej glebie. Wytwarzana według kosztownej, ale niepowtarzalnej receptury. Aby słońce nie niszczyło garbników i teiny, w momencie zawiązywania pączków, cała plantacja zostaje przykryta na dwadzieścia dni matami bambusowymi, trzcinowymi lub płachtami z materiału. Przytłumione światło sprawia, że maleńkie listki mają większą zawartość chlorofilu (co nadaje im ciemniejszą barwę) oraz niższą zawartość taniny (dzięki czemu herbata zyskuje słodszy, subtelniejszy smak, pozbawiony niemal zupełnie goryczki). Podczas zacieniania odcinany im jest dopływa światła w związku z tym krzew herbaciany zmuszony jest to intensywnego pobierania składników mineralnych z ziemi. LIście takie mają w swoim składzie więcej kartechin, antyoksydantów, więcej polifenoli i więcej kofeiny niż zwykła japońska herbata. Podczas zbiorów zrywane są jedynie najdelikatniejsze, najświeższe listki, ręcznie lub przy użyciu nożyc automatycznych. Liście przewozi się jak najszybciej do fabryki, gdzie poddawane są działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, w celu utrwalenia zapachu i smaku oraz zatrzymania fermentacji. Dalej przedmuchuje się je gorącym powietrzem, po czym są prasowane i suszone do chwili, gdy zostanie już tylko 30% pierwotnej wody. Kilkakrotne zwijanie nadaje liściom kształt cienkich, ciemnozielonych igieł. Na koniec sortuje się je, aby usunąć ewentualne łodyżki i stare liście, po czym suszy ponownie. Herbata wyśmienicie nadaje się do picia na specjalne okazje jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój. Zielona japońska herbata stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego. W japońskiej tradycji jest zarezerwowana wyłącznie dla znakomitych gości.

Liście: mają kształt ciemnozielonych igiełek. Podczas zbiorów zrywane są jedynie najdelikatniejsze, najświeższe listki.

Aromat i smak: świeży, kwiatoo - warzywny z lekko słodkawym posmakiem. Ma mocniejszy, bogatszy smak niż Sencha. Bardzo wyczuwalny smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka-aminokwasu-kwasu glutaminowego). Umami jest smakiem na pograniczu słodkiego i słonego smaku z nutą warzywną.

Kolor naparu: szmaragdowy.

Ilość zaparzeń: do 4-5 razy.
Sposób zaparzania wielokrotnego: ok. 1,5 min wodą o temperaturze 65°C. należy odlać całą pozostałą wodę ("do ostatniej kropli"), aby uniknąć goryczy kolejnego naparu przy kolejnym parzeniu. Czas drugiego parzenia należy skrócić do 20-30 sekund. Trzecie i czwarte parzenie kolejno wydłużamy do 1 min i 2 min.

Produkty o podobnym składzie:

Ceylon Sencha

(kod 10023)
Bestseller Polecamy
7,30 (brutto) / 50 g
Inne produkty z BEZ DODATKóW:

Bio Nowość
17,00 (brutto) / 25 g
14.10 zł Bestseller
11,28 (brutto) / 50 g
Bio
63,00 (brutto) / 1 op.
Bestseller
15,75 (brutto) / 50 g
Wczytuję