Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Organic Japan Gyokuro Yutaka

(kod 810173)
 
Ilość
zaparzeń
26,00 zł brutto
52,00 zł brutto
104,00 zł brutto
260,00 zł brutto
520,00 zł brutto
468,00 zł brutto
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 468,00 zł brutto
ilość
Czas parzenia/temp.
1-2 min. 65 °C
Kraj pochodzenia
Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu)
Składniki
herbata zielona
Opis

Gyokuro (po japońsku玉露, oznacza "Szlachetne Krople Rosy") to herbata najwyższej jakości, uważana za najlepszą zieloną herbatę na świecie. Tylko najwyższe gatunkowo liście krzewu herbacianego rosną na najlepszej powulkanicznej japońskiej glebie. Wytwarzana według kosztownej, ale niepowtarzalnej receptury. Aby słońce nie niszczyło garbników i teiny, w momencie zawiązywania pączków, cała plantacja zostaje przykryta na dwadzieścia dni matami bambusowymi, trzcinowymi lub płachtami z materiału. Przytłumione światło sprawia, że maleńkie listki mają większą zawartość chlorofilu (co nadaje im ciemniejszą barwę) oraz niższą zawartość taniny (dzięki czemu herbata zyskuje słodszy, subtelniejszy smak, pozbawiony niemal zupełnie goryczki). Podczas zacieniania odcinany im jest dopływa światła w związku z tym krzew herbaciany zmuszony jest to intensywnego pobierania składników mineralnych z ziemi. LIście takie mają w swoim składzie więcej kartechin, antyoksydantów, więcej polifenoli i więcej kofeiny niż zwykła japońska herbata. Podczas zbiorów zrywane są jedynie najdelikatniejsze, najświeższe listki, ręcznie lub przy użyciu nożyc automatycznych. Liście przewozi się jak najszybciej do fabryki, gdzie poddawane są działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, w celu utrwalenia zapachu i smaku oraz zatrzymania fermentacji. Dalej przedmuchuje się je gorącym powietrzem, po czym są prasowane i suszone do chwili, gdy zostanie już tylko 30% pierwotnej wody. Kilkakrotne zwijanie nadaje liściom kształt cienkich, ciemnozielonych igieł. Na koniec sortuje się je, aby usunąć ewentualne łodyżki i stare liście, po czym suszy ponownie. Herbata wyśmienicie nadaje się do picia na specjalne okazje jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój. Zielona japońska herbata stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego. W japońskiej tradycji jest zarezerwowana wyłącznie dla znakomitych gości.

Liście: mają kształt ciemnozielonych igiełek. Podczas zbiorów zrywane są jedynie najdelikatniejsze, najświeższe listki.

Aromat i smak: świeży, kwiatowo - warzywny z lekko słodkawym posmakiem. Ma mocniejszy, bogatszy smak niż Sencha. Bardzo wyczuwalny smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka-aminokwasu-kwasu glutaminowego). Umami jest smakiem na pograniczu słodkiego i słonego smaku z nutą warzywną.

Kolor naparu: szmaragdowy.

Ilość zaparzeń: do 4-5 razy.
Sposób zaparzania wielokrotnego: ok. 1min- 1,5 min wodą o temperaturze 65°C. należy odlać całą pozostałą wodę ("do ostatniej kropli"), aby uniknąć goryczy kolejnego naparu przy kolejnym parzeniu. Czas drugiego parzenia należy skrócić do 20-30 sekund. Trzecie i czwarte parzenie kolejno wydłużamy do 1 min i 2 min.

Aby w czarce otrzymać jeszcze więcej umami polecamy zaparzyć 10g herbaty 60ml wody o temp. 55°C przez 2-2,5min.

Możemy też Gyokuro "zaparzyć" kostkami lodu (Shinobi-cha). Listki Gyokuro zasypujemy kostkami lodu i czekamy, aż lód się rozpuści. Metoda ta wywodzi się z Japonii ( "shinobi" oznacza cierpliwość, wytrwałość, a "cha" herbatę). W herbacie Gyokuro zalanej chłodną wodą można poczuć smak umami, którego nie czuć aż tak bardzo jak w Gyokuro zalanym gorącą wodą.

Zobacz inne, dostępne w tej kategorii


23,00 zł (brutto) / 50 gram
17,00 zł (brutto) / 50 gram

Opinie (1)


Justyna 7 miesięcy temu
Kolejna Gyokuro, którą miałam okazję skosztować. Moja opinia brzmi jednoznacznie, królowa zielonych jest tylko jedna i jest nią Japońska Gyokuro.

Ostatnio oglądane