Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Polecamy


28,57 zł (brutto) / 25 g
 (brutto) / 25 g
11,91 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
9,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
9,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g

4 zasady zaparzania herbat

4 zasady prawidłowego zaparzania herbat:
"... herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje"

Idąc za sentencją, należy:
1) przygotować odpowiednią ilość suszu (około 2-2,5 g herbaty na filiżankę, susz owocowy 5 g)
Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat. Z 100g torebki herbaty liściastej możemy zaparzyć 40 filiżanek. Herbatę najlepiej przechowywać w dobrze zamkniętych pojemnikach( metalowe puszki, szczelnie zamykane słoiki).  Naczynia z herbatą nie należy umieszczać w sąsiedztwie produktów wydzielających intensywne zapachy, ponieważ herbata bardzo łatwo je wchłania.

2) używać wody wysokiej jakości
Aby zachować naturalny aromat herbacianych liści należy dobrać lekką, przefiltrowaną wodę, bogatą w tlen (wrzenie wody powoduje gwałtowne uwalnianie się z niej tlenu), jej skład powinien być zbliżony do neutralnego (pH od 6,5 do 7). Najlepsza jest źródlana.

3) przestrzegać odpowiedniej temperatury wody i odpowiedniego czasu parzenia

rodzaj herbaty :      temperatura wody: czas zaparzania:

biała

90°C

5-7min**

zielona chińska

70-85°C

3-4min***

zielona Gunpowder

70-80°C

2-3min

zielona Chun Mee

70-80°C

3-4min

zielona japońska

60-75°C

2min

zielona aromat.

80°C

3-4min

czarna

96°C (biały wrzątek)****

3-5min

czarna Darjeeling

90°C

2-3min

czarna aromat.

96°C

3-5min

oolong

90°C

4-5min

Pu Erh

96°C

3-4min

rooibos

96°C

3-5min

mate

80°C

3-5min

LaPacho

gotować na wolnym ogniu 5-15 min.

Odstawić na 5 min. Odcedzić.

 


* 1 łyżeczka na filiżankę
** Woda w 3-4 min po zagotowaniu osiąga temp. 90°C, w 12 min. spada temp. do 75°C
*** Herbata zielona z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające
**** Stan gotującej się wody tuż przed mocnym wrzeniem

4) używać odpowiedniego naczynia do zaparzania
Najlepsze są czajniczki okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania. Zacznij od ogrzania czajniczka. W tym celu należy wlać wrząca wodę na dno czajniczka dokładnie zwilżając ścianki. Chwilę odczekać. Wylać wodę. W czajniczku będzie unosić się para. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę, plus jedna łyżeczka dodatkowo. należy powoli zalewać liście wrzącą wodą, przykryć czajniczek pokrywką. Rozpocznie się proces parzenia.

Nasza oferta herbat z całego świata

Polecamy


20,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
20,00 zł (brutto) / 50 g
10,48 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
10,48 zł (brutto) / 50 g
17,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
17,00 zł (brutto) / 50 g
13,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
13,50 zł (brutto) / 50 g

Przeczytaj również


Japońska ceremonia herbaciana
Ceremonia Herbaty chanoyu (jap. 茶の湯) Ceremonia herbaty, czyli chanoyu (z jap. "wrzątek na herbatę"), jest bogatą, ca...
Czytaj
Herbata czarna
HERBATA CZARNA 紅茶; hong chá Czarne herbaty pochodzące z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskic...
Czytaj
Herbata zielona
HERBATA ZIELONA 綠茶; lǜ chá Ta grupa herbat obejmuje największą ilość gatunków, które różn...
Czytaj