Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Chemex - kultowy zaparzacz

Jest to wynalazek niemieckiego chemika Petera Schlumbohma, który wyemigrował do USA w 1935 roku i w 1941 opatentował tam inspirowany szkołą designu Bauhaus zaparzacz do kawy, czyli właśnie Chemex Coffeemaker. Tak wyglądał chyba jeden z pierwszych egzemplarzy i rzeczywiście przez około 80 lat zbyt wiele się w tym kultowym projekcie nie zmieniło.

Ten zaparzacz ze względu na „hollywoodzki” wygląd pojawił się w filmach i serialach (zaparzali w nim kawę przyjaciele z serialu Friends, James Bond w Pozdrowieniach z Rosji, Don Draper w Mad Men i wielu innych bohaterów popkultury). To oczywiście jeszcze bardziej zwiększa jego kultowość i zainteresowanie tym, jak właściwie smakuje kawa z chemeksu.

Zasada działania jest prosta: woda przepływa przez kawę (tutaj bariści mówią o perkolacji), przez filtr i zostaje na dnie naczynia. Gotowy napar wygląda w nim pięknie i chyba dlatego na instagramie czy w innych serwisach tak często natykamy się na zdjęcia kawy zrobionej właśnie w tym zaparzaczu. 

Ale wygląd to nie wszystko - najważniejszy jest tutaj chyba mimo wszystko smak, aromat i moc kawy. A w przypadku chemeksu mówi się o wyjątkowo klarownym, mocnym, czystym naparze. Jest to możliwe dzięki wykonaniu naczynia ze szkła laboratoryjnego i stosowaniu specjalnych, bardzo grubych papierowych filtrów.

Możemy wybierać z kilku modeli o różnych pojemnościach, jednym z popularniejszych jest ten na 6 filiżanek, czyli na 887.22 ml (30 oz) - to dosyć dużo, dlatego to dość dobra opcja na zaparzenie kawy na przyjęciach - no i zawsze robi wrażenie na gościach ;).

Za chwilę spróbujemy zaparzyć kawę w chemeksie, ale wcześniej słowo na temat naczynia, które ma… pępek, czyli wypustkę w szkle po stronie dzióbka. Wiele osób zastanawia się, po co ona jest, a odpowiedź jest prosta - pokazuje ona połowę pojemności naczynia, czyli w przypadku modelu na 6 filiżanek 443 (czyli mniej więcej 3 filiżanki), aby łatwo dało się ocenić ile kawy mamy już zrobionej.

Jak zaparzyć kawę w chemeksie?

Parzenie pozornie nie jest zbyt trudne (niby nic: wkładamy filtr do naczynia, sypiemy kawę i zalewamy wodą), ale na pewno można tutaj dużo eksperymentować i udoskonalać metodę. Nasz przepis jest taki:

  • Zagotuj wodę (powinna mieć około 95 stopni) i włóż filtr do naczynia (filtr jest z jednej strony złożony trzy razy - ta strona powinna być od dzióbka),
  • Przelej filtr gorącą wodą i wylej ją (filtr nie wypadnie),
  • Wsyp kawę zmieloną grubiej niż przeciętnie, mniej więcej tak jak sól gruboziarnista - proporcje to 6-7 gramów na 100 ml wody,
  • Zalewamy kawę na 30 sekund - to preinfuzja albo blooming kawy,
  • Po 30 sekundach dolewamy pozostałą wodę, może się tu przydać wspomniany pępek, dzięki niemu określimy ilość naparu (chyba że korzystamy z wagi i wiemy ile wody należy wlać),
  • Wyrzucamy filtr, kręcimy chemeksem, żeby napowietrzyć kawę i gotowe!

Dla wszystkich fanów wszelakich gier komputerowych jest jeszcze ciekawostka, w pudełku z chemeksem można znaleźć karteczkę z linkiem do gry w… zaparzanie idealnej kawy, zobaczcie sami: https://www.chemexthegame.com

Do tej metody na pewno nadadzą się nasze kawy Kongo Kivu lub Indie Riverdale. Polecamy!


 

Przeczytaj również


Terere, czyli zimna mate na gorące dni
Na dworze robi się coraz cieplej. Za nieco ponad miesiąc zaczynają się wakacje, co niesie za sobą sezon wysokich tempera...
Czytaj
Robusta zastąpi arabikę?
W świecie kawy co chwila następują zmiany. Nieraz dotyczą one niestety cen, o czym przekonują się dystrybutorzy, produce...
Czytaj
Dzbanki żeliwne - co warto o nich wiedzieć?
Historia dzbanków wykonanych z żeliwa sięga XII wieku. Podobno już wtedy w Japonii w dystrykcie Nambu odkryt...
Czytaj