Kawiarka - przepis na domowe espresso
Kawiarka, kafeterka, moka, makietka, kupres - słyszeliśmy wiele określeń na najpopularniejszy przyrząd do przygotowywania kawy w domu. Wymyślona we Włoszech przez Alfonso Bialettiego, jest łatwym i niedrogim sposobem na domowe espresso. Podobno twórca moki oraz właściciel marki Bialetti został nawet pochowany w urnie w kształcie tego urządzenia, przynajmniej tak głosi plotka - na pewno jego nazwisko kojarzy się z kawiarką, w końcu jego wynalazek diametralnie zmienił świat kawy.
Kawiarka nie wymaga filtrów, jest prosta w obsłudze i pozwala na przygotowanie świetnej kawy o bardzo dużej cielistości i aksamitnym smaku. Warto szanować swoją kawiarkę, utrzymywać ją w czystości, wymieniać uszczelki - posłuży wtedy wiele lat. Jaką kawiarkę wybrać, stalową czy aluminiową? To już często kwestia gustu albo potrzeb - jeśli mamy na przykład kuchenkę indukcyjną koniecznie sprawdźmy przed zakupem czy dana kawiarka „pasuje” do niej.
Jak przyrządzić kawę w kawiarce? Oto nasz przepis krok po kroku:
- Zagotuj wodę w czajniku - tak to nie pomyłka, zaraz znajdziesz wyjaśnienie, czemu trzeba to zrobić ;)
- Odmierz porcję kawy - najlepiej zrobić to wsypując ziarna do pojemnika na kawę w kawiarce,
- Zmiel kawę drobno (grubość mniej więcej jak drobny cukier) i wsyp do pojemnika, ale NIE UBIJAJ (uszczelka może się zapchać),
- Gorącą wodę wlej do zbiornika na wodę, poniżej zaworu bezpieczeństwa,
- Zakręć przez szmatkę i postaw kawiarkę na ogniu ale wieczko niech zostanie otwarte,
- Gdy kawa zacznie wypełniać górne naczynie wyłącz ogień i zamknij pokrywkę - trzeba to wyczuć, ponieważ różne modele kawiarek zachowują się różnie,
- Poczekaj aż kawa napełni górne naczynie i po czasie pomiędzy 30 a 120 sekund wlej kawę do filiżanki (tutaj też najlepiej sprawdzić po jakim czasie Twoja kawa smakuje najlepiej).
W naszym sklepie mamy wiele kaw, którym zaparzanie w kawiarce służy, nasze ulubione pod tę metodę to: Kolumbia Excelso lub Peru SHB.