Kawiarka, kafeterka, moka, makietka, kupres - słyszeliśmy wiele określeń na najpopularniejszy przyrząd do przygotowywania kawy w domu. Wymyślona we Włoszech przez Alfonso Bialettiego, jest łatwym i niedrogim sposobem na domowe espresso. Podobno twórca moki oraz właściciel marki Bialetti został nawet pochowany w urnie w kształcie tego urządzenia, przynajmniej tak głosi plotka - na pewno jego nazwisko kojarzy się z kawiarką, w końcu jego wynalazek diametralnie zmienił świat kawy.
Kawiarka nie wymaga filtrów, jest prosta w obsłudze i pozwala na przygotowanie świetnej kawy o bardzo dużej cielistości i aksamitnym smaku. Warto szanować swoją kawiarkę, utrzymywać ją w czystości, wymieniać uszczelki - posłuży wtedy wiele lat. Jaką kawiarkę wybrać, stalową czy aluminiową? To już często kwestia gustu albo potrzeb - jeśli mamy na przykład kuchenkę indukcyjną koniecznie sprawdźmy przed zakupem czy dana kawiarka „pasuje” do niej.
Jak przyrządzić kawę w kawiarce? Oto nasz przepis krok po kroku:
W naszym sklepie mamy wiele kaw, którym zaparzanie w kawiarce służy, nasze ulubione pod tę metodę to: Kolumbia Excelso lub Peru SHB.