Skąd się bierze biały i szary nalot na czekoladzie?
Biały nalot na czekoladzie to tak zwany wykwit cukrowy. Zaobserwujemy go, gdy włożymy czekoladę do lodówki, a następnie umieścimy w bardzo ciepłym pomieszczeniu. Na czekoladzie poddanej tak gwałtownej zmianie temperatury (więcej niż 10°C) pojawi się rosa jako wynik kondensacji pary wodnej. Rosa wyciągnie cukier z czekolady, a następnie odparowując pozostawi biały nalot. Wykwit tłuszczowy (szary nalot) następuje wskutek przechowywania czekolady w zbyt wysokiej temperaturze - masło kakaowe użyte do produkcji czekolady topnieje i wytrąca się na jej powierzchni. Gdy ponownie zastygnie w niższej temperaturze, pozostawi na wierzchu szary nalot.
Polecamy
|
|
28,01 zł
(brutto) / 1 szt.
|
(brutto) / 1 szt. |
sztuk
28,01
zł (brutto) / 1 szt.
20,00 zł
(brutto) / 1 szt.
|
(brutto) / 1 szt. |
sztuk
20,00
zł (brutto) / 1 szt.
|
|
28,01 zł
(brutto) / 1 szt.
|
(brutto) / 1 szt. |
sztuk
28,01
zł (brutto) / 1 szt.
|
|
28,01 zł
(brutto) / 1 szt.
|
(brutto) / 1 szt. |
sztuk
28,01
zł (brutto) / 1 szt.