Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Skąd się bierze biały i szary nalot na czekoladzie?

Biały nalot na czekoladzie to tak zwany wykwit cukrowy. Zaobserwujemy go, gdy włożymy czekoladę do lodówki, a następnie umieścimy w bardzo ciepłym pomieszczeniu. Na czekoladzie poddanej tak gwałtownej zmianie temperatury (więcej niż 10°C) pojawi się rosa jako wynik kondensacji pary wodnej. Rosa wyciągnie cukier z czekolady, a następnie odparowując pozostawi biały nalot. Wykwit tłuszczowy (szary nalot) następuje wskutek przechowywania czekolady w zbyt wysokiej temperaturze - masło kakaowe użyte do produkcji czekolady topnieje i wytrąca się na jej powierzchni. Gdy ponownie zastygnie w niższej temperaturze, pozostawi na wierzchu szary nalot.

Polecamy


35,01
28,01 zł (brutto) / 1 szt.
 (brutto) / 1 szt.
sztuk
35,01
28,01 zł (brutto) / 1 szt.
20,00 zł (brutto) / 1 szt.
 (brutto) / 1 szt.
sztuk
20,00 zł (brutto) / 1 szt.
35,01
28,01 zł (brutto) / 1 szt.
 (brutto) / 1 szt.
sztuk
35,01
28,01 zł (brutto) / 1 szt.
35,01
28,01 zł (brutto) / 1 szt.
 (brutto) / 1 szt.
sztuk
35,01
28,01 zł (brutto) / 1 szt.

Przeczytaj również


Ile gramów herbaty mieści się na łyżeczce?
Wiadomo, że każda herbata ma inną objętość, ale standardowo przyjmujemy, że jedna mała łyżeczka to 2 gramy herbaty i 4 g...
Czytaj
Jaką kawę pije się w Norwegii?
Polecamy przetestowanie norweskiego przepisu na kawę z… jajkiem. Średnio zmieloną kawę (około trzy łyżki stołowe)...
Czytaj
Kto skomponował "Kantatę kawową"
Kantata kawowa to utwór napisany w 1732 roku przez Jana Sebastiana Bacha. Miał podobno wyśmiewać przekonanie...
Czytaj