Ta kawa pochodzi z Plantacji La Cuesta, usytuowanej w regionie Los Santos, na wysokości 1450 metrów nad poziomem morza. W procesie jej przetwarzania wykorzystywany jest najnowocześniejsza łuskarka, która umożliwia zachowanie nawet do 100% miazgi na ziarnach kawy podczas suszenia. Proces suszenia nazywany jest "black honey".
W aromacie i smaku tej wyjątkowej kawy odnajdziemy szlachetną czekoladę, kanadyjskie jagody oraz nuty brązowego cukru.
Kawa ta wyróżnia się delikatną kwasowością i kremowym body, co sprawia, że jest ona idealnym wyborem zarówno dla miłośników subtelnych smaków, jak i tych, którzy cenią sobie pełne i gładkie doznania podczas picia kawy.
Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Los Santos
Wysokość upraw: 1450 m.n.p.m
Plantacja: wysokojakościowa kawa pochodząca z plantacji La Cuesta
Odmiana botaniczna: Caturra, Catuai
Kwasowość: niska
Body kawy: łagodne
Aromat i Smak: czekolada, kanadyjskie jagody oraz nuty brązowego cukru
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.