Panama to niewielkie, lecz strategicznie niezwykle ważne państwo w Ameryce Środkowej. Wszystko przez słynny Kanał Panamski, który stanowi swego rodzaju „bramę” wjazdową dla tych, którzy chcą wypłynąć na szerokie wody Oceanu Spokojnego. Kawa panamska, z uwagi na niewielką produkcję, stanowi spory rarytas na rynku. Panamczycy postawili tutaj zdecydowanie na jakość, a nie ilość.
Ta obrabiana na mokro kawa odmiany Caturra i Catuai pochodzi z regionu Carmen Estate, należącej do plantatora Carlosa Aguilery, rolnika, którego rodzina trzech pokoleń prowadzą to gospodarstwo. Plantacja znajduje się w dolinie Volcan w pobliżu miasta Chiriqui. Kawa uprawiana jest na wysokości 1700 m n.p.m. na stromych wzgórzach w otoczeniu wielowiekową roślinnością lasów deszczowych i malowniczymi strumieniami, co bezpośrednio wpływa tak że na jakość jej ziaren. W smaku i aromacie można wyczuć nuty czekolady, maliny i limonki. Kwasowość jest delikatna, a ciało warstwowe i bogate.
Kraj pochodzenia: Panama
Region: Carmen Estate
Wysokość upraw: 1700 m.n.p.m
Plantacja: Panamska wysokojakościowa kawa pochodząca z plantacji w dolinie Volcan.
Właściciel plantacji: Carlos Aguilera
Odmiana botaniczna: Catuai i Catucaí
Metoda obróbki: Washed (mokra)
Kwasowość: delikatna
Body kawy: bogate
Aromat i Smak: dominują nuty delikatnej czekolady i prażonych orzechów laskowych, pozostawia po sobie długi, słodki posmak
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.