Koszyk 0,00 zł

Shincha Kirishima 2022 Organic 50g - oryginalne japońskie opakowanie

(kod 9810254)
74,00 zł brutto
ilość
Czas parzenia/temp.
4 min. 60 °C
Kraj pochodzenia
Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu), region Kirishima.
Składniki
Herbata zielona
Opis

Zielona liściasta herbata pochodząca z organicznej plantacji.
Shincha (po japońsku: 新茶, oznacza ”pierwszy wiosenny zbiór herbaty”). Wczesnym rankiem w 88 dniu po Riishyun (około 4 lutego), czyli rozpoczęciu wiosny według kalendarza księżycowego, następuje zbiór delikatniejszych herbat. Odbywa się to w jednym szczególnym dniu z zachowaniem niezwykłej harmonii ducha i powagi. Osoby posiadające zaszczyt zbioru tej wyjątkowej herbaty długo przygotowują się do tego wydarzenia. Herbata z owego pierwszego zbioru określana jest mianem shincha lub ichiban cha. Pojawienie się jej na rynku uruchamia kilkudniowe ceremonie, którym towarzyszą festiwale herbaciane, spotkania i medytacje. Japończycy celebrują chwile spędzone przy czarce tego specjału, a sprawienie prezentu w postaci tej herbaty odbierane jest jako szczyt uznania i wdzięczności dla obdarowanego.

LIŚCIE: perfekcyjne, najwyższej jakości, szmaragdowe w kształcie igiełek. 
ZBIÓR: ichibancha (pierwszy wiosenny zbiór), kwiecień 2022, 
KULTYWAR: Saemidori
AROMAT I SMAK: aksamitny, charakterystyczny, zniewalający smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka-aminokwasu-kwasu glutaminowego) o słodkiej nucie młodych orzechów laskowych, z nutą trawy cytrynowej oraz mlecznej pianki.
KOLOR NAPARU: szmaragdowo-jasnozielony.
ZAPARZANIE: przegotowaną wodą (250ml) o temperaturze 60°C zalać 6g herbaty (ok. 3 płaskich łyżeczek do herbaty). Pozostawić do zaparzenia na 2 minuty. Następnie przecedzić.
ILOŚĆ ZAPARZAŃ: 3 napary (I parzenie 90s, II parzenie 20 s, III parzenie 45 s).  
W upalny dzień możemy Shinchę "zaparzyć" kostkami lodu (Shinobi-cha). Listki Shinchy zasypujemy kostkami lodu i czekamy, aż lód się rozpuści. 
KRAJ POCHODZENIA: Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu), region Kirishima.
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED: 30.05.2024 
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA: należy przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w suchym i zacienionym miejscu.
Herbata pakowana oryginalnie w torebki o masie 50 g netto.