Plantacja: Kawa Venecia z farmy Sonora. Hacienda Sonora znajduje się u podnóża słynnego wulkanu Poas. Kawą opiekują się ojciec i syn Alberto i Diego Guardia od lat siedemdziesiątych. Obecnie uprawiają 20 różnych odmian na 80 hektarach otoczonych lasem deszczowym.
Kawa: Starannie zbierane sa tylko dojrzałe wiśnie kawowca i przetwarzane są metodą honey. W początkowym etapie tej metody, zwanej miodową, zdziera się mechanicznie z ziaren wierzchnią warstwę miąższu, a następnie pozostawia się je wraz z przylegającymi resztą pulpy do wysuszenia na słońcu. Ziarna są wtedy posklejane i wyglądają jak jak oblane miodem. Ten sposób daje kawy o wysokiej słodyczy i delikatnej, słodkiej kwasowości.
Zawartość kofeiny: wysoka
Aromat i smak: odznaczający się słodkim aromatem słodkiego cynamonu, nugatu i pralinek rumowych
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.