Kraj pochodzenia:
Etiopia
Składniki:
100% kawa arabika
Opis:
Ziarna kawy palonej z plantacji (100% Arabika).
Honduras jako drugie, co do wielkości państwo w Ameryce Środkowej, zamieszkałe jest przez ponad 7 mln ludzi, posiada spory potencjał do upraw kawowców. Już od początku XIX wieku w Hondurasie uprawiano kawę z przeznaczeniem na eksport. Pomimo doskonałych warunków klimatycznych początkowo Honduras nie liczył się mocno na rynkach światowych, jako producent kawy. Nie znaczy to, że jej nie uprawiał. Zdobyte przez lata doświadczenie, wraz z pomocą finansową USA dźwignęło Honduras na szóstą lokatę na świecie wśród państw eksportujących kawę.
Największymi rejonami Hondurasu produkującym kawę są okolice Santa Barbara, Copan, Ocotepeque, Lempira, La Paz i El Paradiso.
Ogólnie kawy honduraskie charakteryzują się mniejszą kwasowością niż inne kawy z Ameryki Centralnej z wyraźnymi nutami karmelu.
Plantacja: prowadzona przez farmera Jose Francisco Cuella w rejonie Santa Barbara.
Kawa: zbierane ręcznie tylko dojrzałe owoce kawowca (wiśnie) typu Gejsza przetwarzane metodą "mokrą".
Aromat i smak: wyraźnie zaznaczona nuta gorzkiej czekolady, ziaren kakaowca z mlecznym akcentem. Łagodna kwaskowatość, bogate i pełne body.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Polecany sposób zaparzania: CHEMEX, French Press (zaparzacz tłokowy), Aeropress.