Kraj pochodzenia:
Czechy
Składniki:
jabłko, dynia (min. 15%), skórka pomarańczy, marchew, kurkuma (min. 3%), cynamon, ziarna kakaowca, naturalny aromat, nagietek, goździki. Może zawierać śladową ilość orzechów.
Opis:
Wyjątkowa mieszanka dyni i kurkumy z przyprawami korzennymi - podobno najmodniejsza w tym sezonie :)
Zaparzanie: 5 czubatych łyżeczek (18g) na 1000ml, 96°C, parzyć 6 min.
Otrzymywana z korzenia azjatyckiej rośliny - ostryżu, kurkuma to jedna z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu. Stosuje się ją nie tylko w kuchni, ale też w medycynie: przy leczeniu infekcji, dolegliwościach trawiennych, jest też wykorzystywana w profilaktyce antynowotworowej.
Najlepiej parzyć ją bez zaparzacza, ponad 10 minut i pod przykryciem - nie musimy obawiać się, że się "przeparzy", ponieważ nie ma w niej garbników.
Na temat zalet mieszanek owocowych piszemy TUTAJ.