Polecamy

Japan Sencha Natsu   (kod 10209)

25 g
14,12 brutto
50 g
28,25 brutto
100 g
56,50 brutto
500 g
282,50 zł
254,25 brutto
ilość   
Czas parzenia/temp.   1-3  70-80 °C

Kraj pochodzenia:
prefektura Kagoshima, region Minamikyushu Eicho

Składniki:
herbata zielona.

Opis:

Sencha (po japońsku: 煎茶, dosłownie oznacza "herbata duszona”).
Samo słowo "sencha" jest jakby synonimem zielonej herbaty. Listki w czasie produkcji są wielokrotnie zwijane i suszone, a zaraz po zbiorze podlegają lekkiemu podduszeniu. Jest to najbardziej popularna herbata japońska o wielu jakościach, obecnie stanowi 80% wszystkich herbat wytwarzanych w Japonii.
Pierwszy zbiór trwa od końca kwietnia do połowy maja. Przeprowadzany jest z reguły nożycami mechanicznymi lub maszynowo, choć najwyższej jakości Sencha zrywana jest ręcznie. W niektórych rejonach liście zbiera się co 45 dni, cztery razy do roku, ale najlepsze zbiory pochodzą z dwóch pierwszych zbiorów. Herbata z pierwszego zbioru charakteryzuje się miękkim, subtelnym smakiem, z drugiego jest mocniejsza, zawiera więcej taniny, ponieważ liście rozwijają się na mocniejszym słońcu. Liście poddawane są działaniu pary (15-20 sekund), przedmuchiwane gorącym powietrzem, a następnie suszone i zwijane. Duże i szerokie liście dają po zaparzeniu świeży, delikatny aromat i piękny, kolor..

Liście: ciemnozielone o kształcie igiełek.

Aromat i smak: delikatny, przyjemnie słodki smak określany jako umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny jest za wykrywanie białka- aminokwasu - kwasu glutaminowego). Wyczuwalna słodko- mleczna nuta.

Kolor naparu: przejrzysty, jasnozielony.

Produkty o podobnym składzie:

China Jasmine

(kod 10103)
17,65 (brutto) / 50 g
Bio
3,80 (brutto) / 1 szt.
Bio Polecamy
23,45 (brutto) / 25 g
Inne produkty z BEZ DODATKóW:

Bestseller
9,35 (brutto) / 50 g
Bio Polecamy
23,45 (brutto) / 25 g
Bio
44,00 (brutto) / 1 op.
Bestseller Bio Polecamy
4,50 (brutto) / 1 szt.
Wczytuję