Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Jak wysokość upraw wpływa na jakość herbaty?

Krzewy herbaciane Camellia sinensis i Camelia assamica w warunkach naturalnych występują na terenach górzystych. „Im wyżej, tym lepiej” - tak skrótowo można określić wpływ miejsca uprawy na jakość herbaty. Górski wilgotny klimat, gdzie występują znaczne różnice temperatur między dniem a nocą, stanowi najlepsze środowisko do rozwoju krzewów. Poranne mgły, częste deszcze i jednocześnie ostra operacja słoneczna gwarantują dobry rozwój krzewu.

(Por. Robert Tomczyk, Zapiski o herbacie, Warszawa 2009)

Przeczytaj również


Kiedy powstało pierwsze kompendium na temat kultury herbaty?
Pierwszym opracowaniem literackim poświęconym kulturze herbaty jest „Cha jing” „Święta księga herbaty&...
Czytaj
Jak pije się herbatę w Maroku?
W Maroku pije się zieloną herbatę z miętą - herbata podawana jest w szklankach ustawionych na srebrnej tacy. W domu herb...
Czytaj
Kiedy „wynaleziono” ice tea?
Pomysł mrożonej herbaty narodził się podczas targów w St. Louis latem 1904 roku. W tym okresie temperatura powiet...
Czytaj