Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Jak tradycyjnie pije się herbatę w Turcji?

W Turcji herbata (cayi) to napój o wiele bardziej popularny niż w Polsce. Tradycyjnie pije się ją ze szklaneczek "tulipanowych", zaparzoną w dzbanku demli. Jest to zestaw dwóch imbryczków ustawionych jeden na drugim (podobny do rosyjskiego samowara). Mniejszy imbryczek służy do zaparzania esencji, większy do zagotowywania wody. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie herbaty według własnych upodobań. Turecka herbata pochodzi najczęściej z rejonu Rize, ma drobne listki (BOP) i koniecznie pije się ją z cukrem.

Przeczytaj również


Co znaczy "masala chai"?
"Masala" oznacza przyprawy, "chai" to w języku hindi herbata. Opartą na assamskiej herbacie mieszankę przypraw (mogą to...
Czytaj
Co to są "pupile herbaciane"?
Nazwa ta odnosi się do chińskiej ceremonii herbacianej (gongfu cha), w której resztkami  naparu polewa się s...
Czytaj
Z jakiej herbaty najlepiej robi się kostki lodu?
Jeśli chcemy zaskoczyć gości albo po prostu znudzą nas kostki "zwykłego" lodu, możemy do pojemników na lód...
Czytaj