Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Jak degustować wysokiej jakości kawę?

Najprostszy sposób, aby ocenić jakość kawy to zaparzyć ją w sposób tradycyjny. Zagotowaną wodę wlewamy do kubka, aby go podgrzać, następnie wodę wylewamy, wsypujemy 7 gramów (dwie łyżeczki) zmielonej kawy i dopiero wtedy zalewamy wrzątkiem. Po trzech minutach mieszamy i odczekujemy jeszcze dwie minuty.

Wskazówki:

- nowej kawy lepiej nie próbować bezpośrednio po jedzeniu i piciu,
- przed degustacją nie palimy papierosów, unikamy mocno przyprawionych potraw, gum do żucia i alkoholu,
- dobrej jakości kawy raczej nie smakujemy ze śmietanką czy mlekiem, jeśli chcemy kawę słodzić, lepiej nie robić tego miodem (pozostawia w kawie kwaśny posmak) lub białym cukrem (jest bardzo słodki), a wybrać cukier brązowy,
- przed degustacją warto przepłukać usta czysta wodą.

Przeczytaj również


W czym Chińczycy tradycyjnie przechowują herbatę?
Od stuleci Chińczycy przechowują herbatę w puszkach z nielakierowanego drewna. Najlepiej jeśli jest to zupełnie bezwonne...
Czytaj
Co to jest 'tea caddy'?
Od XVIII wieku Brytyjczycy przechowywali herbatę w wykonanych z drewna, zamykanych na klucz, skrzyneczkach mieszczących...
Czytaj
Jakie są właściwości naparu z pokrzywy?
Mało kto wie, że pokrzywa, mimo tego, że jest w Polsce popularną rośliną bardzo popoularną, ma właściwości zdrowotne. Me...
Czytaj