Koszyk 0,00 zł

Dzbanki żeliwne - co warto o nich wiedzieć?

Historia dzbanków wykonanych z żeliwa sięga XII wieku. Podobno już wtedy w Japonii w dystrykcie Nambu odkryto rudę żelaza i zaczęto produkować akcesoria do herbaty. Sława czajniczków, które z biegiem lat stawały się coraz bardziej fantazyjnie wykonywane, szybko rozeszła się na całą wyspę, a potem na kontynent i w końcu cały świat.

Zalety żeliwnych akcesoriów są znane chyba każdemu herbaciarzowi, ale możemy je tutaj wyliczyć:

  • są bardzo trwałe, jeśli dbamy o nie odpowiednio (o tym jak dbać już za chwilę...),
  • bardzo długo trzymają ciepło,
  • nie tłuką się, najwyżej jeśli komuś spadną mogą potłuc to, na co spadną ;),
  • naprawdę stylowo wyglądają na stole czy w kredensie.

Akcesoria do parzenia herbaty wykonane z żeliwa wymagają odpowiedniego traktowania, nieco innego niż tradycyjna porcelanowa zastawa. Po pierwsze nie powinno się myć jej w zmywarce, używać do ich mycia detergentów a nawet twardych myjek czy gąbek.

Pamiętajcie też o tym, że przed użyciem dzbanka zawsze powinno się wlać do niego wrzątek - to wyparzy oraz ogrzeje naczynie. Po użyciu pamiętajmy o tym, żeby dzbanek wysuszyć i lepiej żeby stał bez przykrywki lub z pokrywką choć trochę odsuniętą.

Nasze dzbanki i czarki żeliwne znajdziecie tutaj.