Jak degustować wysokiej jakości kawę?
Najprostszy sposób, aby ocenić jakość kawy to zaparzyć ją w sposób tradycyjny. Zagotowaną wodę wlewamy do kubka, aby go podgrzać, następnie wodę wylewamy, wsypujemy 7 gramów (dwie łyżeczki) zmielonej kawy i dopiero wtedy zalewamy wrzątkiem. Po trzech minutach mieszamy i odczekujemy jeszcze dwie minuty.
Wskazówki:
- nowej kawy lepiej nie próbować bezpośrednio po jedzeniu i piciu,
- przed degustacją nie palimy papierosów, unikamy mocno przyprawionych potraw, gum do żucia i alkoholu,
- dobrej jakości kawy raczej nie smakujemy ze śmietanką czy mlekiem, jeśli chcemy kawę słodzić, lepiej nie robić tego miodem (pozostawia w kawie kwaśny posmak) lub białym cukrem (jest bardzo słodki), a wybrać cukier brązowy,
- przed degustacją warto przepłukać usta czysta wodą.