Oxalis » O herbatach i kawach

Metody zaparzania kawy: dripp, chemex, aeropress...

Długo czekaliśmy na szkolenie z alternatywnych metod zaparzania kawy . Było świetnie, ale "takie szkolenie to powinno być o 6 rano", bo wypiliśmy tyle kawy, co nigdy. Przedstawiamy Państwu podstawowe zasady parzenia kawy przy użyciu „hipsterskich” metod: Dripp Zaletą drippa jest łatwość obsługi i niska cena. Sposób zaparzania: 1. Filtr zagięty w stożek wkładamy do drippera; 2. Podgrzewamy dripper przelewając filtr jednocześnie...

Yogi Tea

BIO YOGI TEA rozgrzewa i przyprawia o uśmiech Yogi Tea, to specjalna Ajurwedyjska herbatka z aromatycznych przypraw: cynamonu, lukrecji, imbiru, kardamonu, goździków, czarnego pieprzu. Składniki tej mieszanki pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych. Tradycyjnym gorącym napojem w Indiach były smaczne mieszanki mleka, cukru, imbiru, kardamonu oraz innych ziół. Służba na dworze Maharadży wpadła na wspaniały pomysł - dodania delikatnej chińskiej herbaty do...

Kakao - smak, rodzaje, obróbka ziaren

Coraz częściej szukamy nowych, nieznanych, wyjątkowych smaków. Do produktów spożywczych, których smak można odkrywać wciąż na nowo należy z pewnością kakao . Nie wszyscy jednak wiedzą, że prawdziwy, pełny smak i aromat kakao można uzyskać jedynie ze starannie wybranych owoców kakaowca. Dlatego właśnie warto próbować kakao produkowanego z ziaren, które uznawane są za najdoskonalsze na świecie. Tak jak w przypadku cenionych i...

Naturalne mieszanki owocowe - dla dzieci, na wieczór, na upalne dni

Nasze mieszanki owocowe zawierają między innymi: kawałki jabłka, owoce dzikiej róży, aronię, rodzynki, wiśnie, kawałki kandyzowanego ananasa, hibiskus, skórki cytryny i pomarańczy a nawet kawałki buraka lub marchewki. W ich składzie nie ma herbaty (nie zawierają kofeiny), dlatego spokojnie mogą je pić dzieci, osoby starsze, świetnie nadają się do picia wieczorem. Owoce, które zostaną nam po zaparzeniu również pysznie smakują! ...

Kawa - pochodzenie i obróbka ziarna

Owoce kawowca znane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e., zbierano ją wtedy ze stanowisk naturalnych. Jako pierwsi przerabianiem nasion kawowca zajęli się Arabowie. Podczas swych podbojów terytorialnych w XIII i XIV w. sprowadzili do Jemenu rośliny kawowca, rosnące dziko w Etiopii i szybko odkryli zalety prażenia i mielenia kawy. Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa . Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie...

Herbata żółta

HERBATA ŻÓŁTA 黃 茶 ; huáng chá Nazywana „herbatą cesarską”, ponieważ zarezerwowana była przez wiele setek lat jedynie dla dworu cesarskiego oraz dla potrzeb niektórych ceremonii religijnych. Ten rodzaj herbat produkowany jest tylko w Chinach, w bardzo małych ilościach, dlatego herbata żółta bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata, osiąga też bardzo wysokie ceny na rynku. Herbaty żółte...

„Herbata i Zen mają ten sam smak” - herbata w Japonii

Aby zrozumieć, jak cennym i wyrafinowanym produktem jest japońska herbata, warto przypomnieć sobie kilka ciekawostek na jej temat. Jeśli pozna się choć trochę japońską historię i kulturę, herbata zacznie nam zupełnie inaczej smakować. Wiemy, bo sprawdziliśmy to na sobie! Do Japonii herbatę przywieźli z Chin mnisi buddyjscy - początkowo miała służyć jako napój rytualny. Pierwsza wzmianka o herbacie w Kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi z 815 roku naszej ery. Od...

Herbata biała

HERBATA BIAŁA 白茶 ; bái chá Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Wytwarzane z najmłodszych liści i nierozwiniętych pąków liściowych (najlepsze wyłącznie z pąków), pokrytych drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięczają swoją nazwę. Podczas obróbki przechodzą tylko dwie zasadnicze fazy:...

La Pacho

LA PACHO Tabebuia impetiginosa Lapacho, znane także pod nazwami pau d'arco, tahuari czy herbata Inków, to wewnętrzna kora z drzewa lapacho. Z La pacho pozyskuje się korę, którą suszy się na potrzeby naparu. Kup La Pacho w naszym sklepie internetowym Właściwości naparu: Lapacho jest powszechnie stosowane w medycynie tradycyjnej Ameryki Południowej. Badania właściwości leczniczych Lapacho wykazują, że jest ono: •  bogate w pierwastki...

Vilcacora

VILCACORA Uncaria Tomentosa Vilcacora zwana Kocim Pazurem rośnie w górach nad peruwiańską Amazonką. Miejscowi Indianie z plemienia Aszaników używają jej od dawnych czasów jako tradycyjnego leku. Kup Vilcacorę w naszym sklepie internetowym  Właściwości naparu: •  pobudza układ immunologiczny zwiększając odporność organizmu (dzięki obecnooeci licznych substancji biologicznie aktywnych oksoindolowych pobudzających...

Japońska herbata matcha

Ta niezwykła, najwyższej jakości zielona herbata zwana jest matką wszystkich zielonych herbat. Herbata ta ma postać zielonego pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze.   Historia: Zielona herbata Matcha (jap. 抹茶 ) jest nieodłączną częścią buddyjskiego Zen już od ponad 800 lat. Jest to jeden z najstarszych gatunków japońskiej herbaty, który zaczął być uprawiany na chronionych tajemnicą przyklasztornych plantacjach. Herbata Matcha używana jest...

Herbaty Pu-Erh

W ostatnim czasie w naszej nowej wzorcowni - wraz ze specjalnie zaproszonymi Gośćmi - mieliśmy okazję, aby dowiedzieć się czegoś więcej na temat herbat Pu-Erh. Nie obyło się oczywiście bez degustacji i dyskusji na temat sposobów zaparzania i historii herbat późno fermentowanych. W Polsce są one jeszcze stosunkowo mało popularne, ale ze względu na wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne szybko zyskują zwolenników – dlatego warto przybliżyć...

Ceylon=TEA

Tak podobno brzmiało pierwsze hasło, którym reklamował herbatę ze Sri Lanki Sir Thomas Lipton. O Cejlonie pięknie opowiedział nam Lankijczyk Ratnasiri Suriya Arachchi. Przedstawiamy najważniejsze informacje na temat „Wyspy Klejnotów”. Sri Lanka to wyspa leżąca na Oceanie Indyjskim, na południowy wschód od wybrzeży Indii.  Do 1972 roku Sri Lanka nosiła nazwę Cejlon. Przez 146 lat wyspa była kolonią brytyjską.  W tym rejonie...

Zioła - rośliny, które leczą

Każdego dnia otrzymujemy pytania na temat stosowania i właściwości ziół i mieszanek ziołowych - w ostatnich latach zielarstwo powraca jako modna i potrzebna dziedzina wiedzy. Warto uporządkować swoją wiedzę o ziołach, ponieważ mogą one leczyć, wspomagać leczenie i poprawiać nasze samopoczucie - co do tego nie mamy wątpliwości. Nieprawidłowe stosowanie może być jednak szkodliwe, dlatego każdy z nas powinien znać podstawy zielarstwa i ziołolecznictwa....

Plantacja koreańskiej herbaty - O'sulloc

Niektórzy mówią, że koreańska historia herbaty sięga dwóch tysięcy lat. Udokumentowane źródła podają, że herbata koreańska przybyła do Korei wraz z buddyzmem w czasie trwania dynastii Silla (668-918 r. n.e.). W dokumencie z 828 roku opisane jest wydarzenie sprowadzenia do Korei nasion z Chin przez Kom ae Ryom, który założył pierwszy ogród herbaciany w rejonie Hadong u podnóża góry Jiri. Już w czasach następnej...

Kawa - mielenie i zaparzanie

Ważne, by kawa była świeża, najlepiej świeżo palona, mielona tuż przed zaparzeniem – odkryje przed nami całe swoje bogactwo smaku i aromatu.  Z uwagi na ulotność substancji aromatycznych zawartych w kawie, zaleca się mielenie tylko potrzebnej ilości ziaren bezpośrednio przed parzeniem. Jeśli natomiast dysponujemy kawą już zmieloną, przechowujmy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu dłużej zachowa aromat.  W związku z tym, że...

Owoce Goji

JAGODY GOJI Lycium barbarum (chiński 宁夏枸杞 : czyt: gǒuqǐ) to owoce rośliny zwanej kolcowojem pospolitym. Porasta ona mongolskie oraz tybetańskie części Himalajów, skąd z czasem zawędrowała również do Europy i Północnej Ameryki. Zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie. Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają:...

Yerba Mate

Yerba Mate ( Ilex paraguarensis ) to wysuszone liście z ostrokrzewu paragwajskiego, których napar popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i w południowej Brazylii. Zawartość kofeiny jest inna w różnych gatunkach yerby. Waha się ona od 0,7 do 2 procent. Historia popularności napoju sięga połowy XVII wieku, kiedy to w zamieszkane przez plemię Guarani dorzecza Parany dotarli misjonarze jezuiccy. Odkryli oni, że ulubioną używką miejscowych były liście...

Japońska ceremonia herbaciana

Ceremonia Herbaty chanoyu (jap. 茶の湯) Ceremonia herbaty, czyli chanoyu (z jap. "wrzątek na herbatę"), jest bogatą, całościową kulturą, jaka została wytworzona i trwa w Japonii do dziś. Tak naprawdę nie jest to ceremonia, lecz droga, droga herbaty — chado lub sado , gdyż tak jest nazywana po japońsku. Historia Prawdziwy początek rozpowszechnienia herbaty przypada na XII w., kiedy nowe nasiona herbaty przywiózł z Chin Eisai - wybitny mnich i...

4 zasady zaparzania herbat

4 zasady prawidłowego zaparzania herbat: "... herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje" Idąc za sentencją, należy: 1) przygotować odpowiednią ilość suszu (około 2-2,5 g herbaty na filiżankę, susz owocowy 5 g) Bardzo ważny jest odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Oddaje ona w pełni swój smak i aromat. Z 100g torebki herbaty liściastej możemy zaparzyć 40 filiżanek. Herbatę...

Herbata czarna

HERBATA CZARNA 紅茶; hong chá Czarne herbaty pochodzące z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie wyjątkowa herbata pochodzi z Darjeeling , okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z indyjskiej prowincji Assam oraz z Cejlonu (Sri Lanka). Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.   Właściwości:...

Herbata zielona

HERBATA ZIELONA 綠茶 ; lǜ chá Ta grupa herbat obejmuje największą ilość gatunków, które różnią się między sobą wyglądem zewnętrznym, smakiem, aromatem i jakością. Herbata zielona w medycynie chińskiej znajduje swoje zastosowanie już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i...

Herbata Oolong

HERBATA OOLONG 青 茶 ; qīng chá Produkowana jest w Chinach i Tajwanie ( Formosa ). Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami". Grupa herbat bardzo zróżnicowanych - częściowo oksydowanych (reakcja z tlenem), począwszy od lekko-oksydowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej, aż...

Herbata Pu Erh

HERBATA PU ERH 黑茶, hei chá Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan . Herbata ta zwana jest herbatą "postfermentowaną” lub „dojrzewajacą". Dojrzewanie polega na fermentacji nieenzymatycznej, w odpowiednich warunkach (różne mikroorganizmy uwielbiają podwyższoną temperaturę i wilgoć, enzymy natomiast zabija się wcześniej, podobnie jak w przypadku chińskich herbat zielonych, poprzez precyzyjne ugniatanie i podgrzewanie liści w...

Rooibos

ROOIBOS Aspalathus linearis Rooibos znany jest również pod nazwa Redbush, Roibush, Rotbusz. Herbatka ta wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu uprawianego w RPA (góry Cederberg). Jest to pasmo górskie oraz rezerwat przyrody znajdujący się około 300 km od Kapsztadu, stolicy RPA. W roku 2004 rezerwat ten został wpisany na światową listę dziedzictwa UNESCO, co dodatkowo podkreśla niepowtarzalność tego miejsca. Krzew...

Herbata jako roślina

Herbata to zimozielone rośliny (krzewy i drzewa) z rodzaju Camellia , występujące w dwóch gatunkach pochodzących od dzikich form występujących w Azji Południowo-Wschodniej. Obydwa gatunki rosną w rejonie Himalajów. Herbata chińska rośnie po północnej stronie dając surowiec delikatniejszy, a herbata indyjska po południowej stronie tych gór dając surowiec „mocniejszy” z którego napar jest ciemniejszy. Bogactwa oryginalnych i...

Co kryje w sobie herbata?

CO KRYJE W SOBIE HERBATA? „Wystarczy, że wypijemy jedną filiżankę herbaty dziennie, aby umarł z głodu jeden farmaceuta” Przysłowie chińskie Zielone herbaty zawierają więcej związków rozpuszczalnych w wodzie (40-50%) niż czarne (30-40%). Herbata zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak: • związki garbnikowe Stanowią od 13 do 30% suchej herbaty jest to mieszanina dziesięciu związków...

Produkcja herbaty na świecie

W 2008 roku wyprodukowano łącznie powyżej 4,73 milionów ton herbaty. L.p Kraj Ilość ton herbaty na rok udział procentowy w światowej produkcji herbaty 1 Chiny 1257 tys. ton 30,4 % 2 Indie               805 tys. ton 24,4 % 3 Kenia   345 tys.ton  9,5 % 4 Sri lanka   318 tys.ton  7,9 % 5 Turcja...