Syrop idealny do herbaty, napojów gazowanych, koktajli, ponczów owocowych, kawy (bez mleka, kwasowość może powodować zakrzepy).
Ma cierpko-słodki smak i bogaty rubinowy kolor.
Sok z granatu – właściwości
Syrop z granatów zawiera prawie całą tablicę Mendelejewa. Jest to bardzo, bardzo przydatne! Zawiera: wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez, witaminy C, E, K, kwas foliowy, polifenole i antocyjany. Syrop z granatu obniża poziom cholesterolu w organizmie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, aktywuje funkcje poznawcze mózgu.
Różnorodne możliwości wykorzystania syropu
W naukach kulinarnych zwyczajowo dzieli się syrop z granatu na dwa rodzaje – grenadynę i narsharab. Pierwszy z nich to cukrowy gęsty płyn przygotowany z mieszanki różnych soków z przewagą soku z granatu. Narsharab to czysty syrop z granatów z dodatkiem kwasu cytrynowego i różnych przypraw, takich jak bazylia, kolendra, czarny pieprz, cynamon i liść laurowy. W nowoczesnej kuchni grenadynę stosuje się w bardzo wielu potrawach. Jest doskonałym dodatkiem do większości deserów, może być stosowany jako polewa do lodów, kawy czy naleśników. Grenadyna jest bardzo popularna w koktajlach – dzięki swojej niezwykłej konsystencji potrafi zamienić drinka w prawdziwe dzieło sztuki.
Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Produkt pasteryzowany.
Przechowywać w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Rozwarstwienie syropu jest naturalnym procesem. Przed użyciem wstrząsnąć.
Wartości odżywcze na 100g produktu:
tłuszcze – 0,12 g, (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.02g),
węglowodany: 63g (w tym cukry 63 g),
błonnik 0,3 g, białko – 0,27 g, sól – 0,0g
Wartości energetyczne na 100 g :
1091 kJ / 257 kcal