Kraj pochodzenia:
Indie; prowincja Darjeeling, ogród Namring.
Składniki:
herbata czarna.
Opis:
Składniki: indyjska czarna herbata pochodząca z pierwszego zbioru (First Flush)
Liście: ciemnozielone z dużą ilością srebrzystych końcówek (silver tips)
Plantacja: ogród Namring położony jest w dolinie Teesta na wysokości 900- 1500 m n.p.m. Założony został w 1855r, obecnie jest jednym z najobszerniejszych i najstarszych w prowincji Darjeeling.
Aromat
i
smak: intensywnie słodki o kwiatowym zapachu. W smaku kwiatowe aromaty mieszają się z nutami orzechów pekan i orzechów włoskich.
Kolor
naparu: jasnozłoty
Zaparzanie: 12g (około 6 czubatych łyżeczek) na 1000 ml gorącej wody o temperaturze 85°C przez 2-3 minuty.
Ciekawostka: Nazwa prowincji Darjeeling pochodzi od nazwy klasztoru Dorje Ling, który kiedyś stał na wzgórzu Observatory Hill. Nazwa zaczerpnięta została od tybetańskich słów „dorje”, co oznacza piorun i „ling” miejsce lub ziemię, stąd „ziemia pioruna”.