Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Japan Kabusecha Organic

(kod 810261)
Przykro nam :(
Ten produkt jest obecnie niedostępny

Zobacz inne, dostępne w tej kategorii


Czas parzenia/temp.
2-3 min. 60 °C
Kraj pochodzenia
Japonia
Składniki
herbata zielona
Opis

herbata PREMIUM z rejonów Kirishima w prefekturze Kagoshima.

Nazwa kabusecha pochodzi od japońskiego czasownika - „kabuseru“ - oznaczającego „przykrywanie“.

Sposób jej uprawy jest zbliżony do Senchy i Gyokuro. Krótko po pojawieniu się pączków, rośliny są zacieniane w 50% przez 10-14 dni, by ograniczyć dostęp światła. Zacienianie trwa jednak krócej niż podczas uprawy herbaty do produkcji Gyokuro.

Liście: mają kształt ciemnozielonych igiełek. Podczas zbiorów zrywane są jedynie najświeższe listki.
Aromat i smak: niezapomniany, świeży cytrynowy z lekką nutą śmietanki. Wyczuwalny smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka – aminokwasu - kwasu glutaminowego).
Kolor naparu: złotożółty.
Zaparzanie: 12 g (około 6 płaskich łyżeczek) na 1000 ml wody o temperaturze 70°C, parzyć przez 2 minuty.
Ilość zaparzeń: do 3-4 razy.

Kraj pochodzenia: Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu).




Opinie (1)


Justyna 4 miesiące temu
Świetna, w moim odczuciu smakowym to połączenie świetnej Senchy i będącej zawsze na podium Gyokuro. Jestem smakoszem właśnie tych obydwu dlatego Kabusecha bardzo odpowiada mi body smakowym.

Ostatnio oglądane