herbata pochodząca z organicznej plantacji.
Tamaryokucha, zwana guricha (po japońsku: 玉 绿茶, oznacza ”zwinięta zielona herbata”) jest najwyższej jakości herbatą należącą do japońskich specjałów. Pijana jest przy uroczystych okazjach. Łagodniejsza w porównaniu do innych japońskich herbat. Szmaragdowy napar tej herbaty wyróżnia nutka dymnego aromatu o lekko ostrym smaku. Proces zatrzymania utleniania przebiega nad parą wodną, dzięki czemu w większym stopniu zatrzymane są witaminy i przeciwutleniacze w liściu.
Tamaryokucha to rodzaj japońskiej herbaty produkowanej metodami typowymi dla Chin.
Herbata jest gotowana na parze, a następnie suszona na gorącym powietrzu w obracającym się bębnie, delikatnie zakręcając lub zwijając liście.
Pochodzące z Wysp Goto w prefekturze Nagasaki liście tworzą napar o odcieniu jasnozielonym.
Liście: ciemnozielone, drobne, spiralnie rolowane.
Aromat i smak: delikatny, przyjemnie słodki, przypominający spienione świeże mleko.
Kolor naparu: jasnozielony, szmaragdowy.
Pochodzenie nazwy tej herbaty: tama 玉 nawiązuje do zakrzywionych klejnotów znajdowanych w antycznych japońskich kurhanach, z słowo ryokucha 緑茶 (czyt „riokcia”) to herbata zielona.
Tamaryokucha 玉緑茶, czyli herbata zielona w kształcie haczykowatych klejnotów.