Azerbejdżan Azercay Buket   (kod 21321)

50 g
13,60 brutto
100 g
27,20 brutto
250 g
68,00 brutto
1 kg
272,00 zł
244,80 brutto
ilość   
Czas parzenia/temp.   3  96 °C

Kraj pochodzenia:
Azerbejdżan

Składniki:
herbata czarna.

Opis:

Herbata uprawiana jest w Azerbejdżanie od 1912 roku. Głównymi regionami uprawy są Lankaran, Astara i Masalli. W latach 80. produkcja herbaty osiągnęła najwyższy poziom 34-38 000 ton rocznie. Jednak po rozpadzie Związku Radzieckiego produkcja znacznie spadła- zaledwie do 500 ton rocznie w latach 2007 - 2008. Mimo to spożywanie herbaty w Azerbejdżanie jest od dawna narodowym zwyczajem - często każdego gości się przy filiżance herbaty. Herbatę zaparza się mocniej, pozostawia się niesłodzoną i podaje w szklankach w kształcie gruszki znanej jako armudu. Zwyczajowo wypija się go przez kostkę cukru umieszczoną w ustach.
Herbata w Azerbejdżanie zawsze była sposobem na utrzymanie bliskości wewnątrzrodzinnej.

Plantacja: Klasyczna czarna herbata pochodząca z regionów Lankaran i Astara w Azerbejdżanie.
Liście: duże, długie, lekko skęcone liście OPA (orange pekoe).
Aromat i smak: bogaty aromat kojarzący się z słodkim nugatem z prażonych orzeszków ziemnych.
Kolor naparu: złoty
Zaparzanie: 12 g (około 6 płaskich łyżeczek) na 1000 ml wody o temperaturze 96°C, parzyć przez 3 minuty.




Produkty o podobnym składzie:

Polecamy
9,75 (brutto) / 50 g

Keemun

(kod 20800)
10,00 (brutto) / 50 g
15,60 (brutto) / 50 g

Yunnan Golden Silk

(kod 20624)
Polecamy
12,80 (brutto) / 25 g
Inne produkty z BEZ DODATKóW:

10,40 zł Polecamy
7,28 (brutto) / 10 g
65,00 zł Polecamy
45,50 (brutto) / 1 szt.
15,60 (brutto) / 50 g
Bestseller
8,85 (brutto) / 50 g
Wczytuję