Kraj pochodzenia:
Panama
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Panama to niewielkie, lecz strategicznie niezwykle ważne państwo w Ameryce Środkowej. Wszystko przez słynny Kanał Panamski, który stanowi swego rodzaju „bramę” wjazdową dla tych, którzy chcą wypłynąć na szerokie wody Oceanu Spokojnego.
Kawa panamska, z uwagi na niewielką produkcję, stanowi spory rarytas na rynku. Panamczycy postawili tutaj zdecydowanie na jakość, a nie ilość.
Plantacja: Panamska wysokojakościowa kawa pochodząca z plantacji Los Lajones, leżącej na wysokości 1750-2100 m n.p.m. w pobliżu największego panamskiego wulkanu Barú. Sąsiedztwo to sprawia, że plantacje mogą bez przeszkód czerpać z niezwykłego bogactwa składników odżywczych zawartych w glebie powulkanicznej.
Kawa: Starannie zbierane sa tylko dojrzałe wiśnie kawowca, które przetwarzane są metodą mokrą.
Aromat i smak: wyczuwalne tony aromatycznych owoców leśnych z nutą ciasteczka brownie. Delikatna kwasowość; maślane body.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.