Owoce Goji
JAGODY GOJI Lycium barbarum (chiński 宁夏枸杞: czyt: gǒuqǐ) to owoce rośliny zwanej kolcowojem pospolitym. Porasta ona mongolskie oraz tybetańskie części Himalajów, skąd z czasem zawędrowała również do Europy i Północnej Ameryki.
Zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy w świecie. Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6 oraz E.
Z zawartością ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, są uznawane za jedne z najbardziej wartościowych na świecie.
Właściwości naparu:
• wzmocnia stawy i kości,
• wzmacnia system odpornościowy,
• wyszczupla,
• opóźnia procesy starzenia,
• poprawia wzrok,
• zapewnia długowieczność,
• obniża poziom cholesterolu,
Zaparzanie:
Jagody goji można spożywać na surowo, ale można również przygotować napar na ich podstawie. Aby to zrobić wystarczy przygotować ok. 10 jagód na szklankę i zalać je wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Proces zaparzania trwać powinien ok. 8 minut lub do momentu, w którym wyraźnie da się wyczuć łagodny, słodkawy aromat. Jagody można jeść również bez zaparzania. Wystarczy namoczyć je w wodzie na kilka do kilkunastu minut, by raczyć się ich smakiem, przypominającym nieco figi.
Zaleca się stosować około 70 sztuk dziennie (ok 10-15 gramów) dla osoby dorosłej, dla dzieci poniżej 10 lat 35 sztuk dzienie.