Sencha
(po
japońsku:
煎茶,
dosłownie
oznacza
"herbata
duszona”).
Samo
słowo
"sencha"
jest
jakby
synonimem
zielonej
herbaty.
Listki
w
czasie
produkcji
są
wielokrotnie
zwijane
i
suszone,
a
zaraz
po
zbiorze
podlegają
lekkiemu
podduszeniu.
Jest
to
najbardziej
popularna
herbata
japońska
o
wielu
jakościach,
obecnie
stanowi
80%
wszystkich
herbat
wytwarzanych
w
Japonii.
Pierwszy
zbiór
trwa
od
końca
kwietnia
do
połowy
maja.
Przeprowadzany
jest
z
reguły
nożycami
mechanicznymi
lub
maszynowo,
choć
najwyższej
jakości
Sencha
zrywana
jest
ręcznie.
W
niektórych
rejonach
liście
zbiera
się
co
45
dni,
cztery
razy
do
roku,
ale
najlepsze
zbiory
pochodzą
z
dwóch
pierwszych
zbiorów.
Herbata
z
pierwszego
zbioru
charakteryzuje
się
miękkim,
subtelnym
smakiem,
z
drugiego
zbioru
jest
mocniejsza,
zawiera
więcej
taniny,
ponieważ
liście
rozwijają
się
na
mocniejszym
słońcu.
Liście
poddawane
są
działaniu
pary
wodnej
(15-20
sekund),
przedmuchiwane
gorącym
powietrzem,
a
następnie
suszone
i
zwijane.
Bardzo
dobrze
wpływa
na
trawienie.
Szczególnie
polecana
po
posiłkach.
Katechiny
i
taniny
zawarte
w
Senchy
mają
silne
właściwości
przeciwutleniające,
dzięki
czemu
wymiatają
wolne
rodniki,
przyczyniające
się
do
rozwoju
nowotworów.
Polifenole,
do
których
należą
katechiny,
chronią
także
organizm
przed
wieloma
schorzeniami
i
spowalniają
proces
starzenia.
Sencha
polecana
jest
diabetykom,
ponieważ
zawiera
goryczki,
które
zapobiegają
wzrostowi
poziomu
cukru
we
krwi,
regulują
wydzielanie
żółci,
pobudzają
apetyt
i
ułatwiają
trawienie,
nasilając
przy
tym
procesy
redukcji
tkanki
tłuszczowej.
Liście:
szerokie,
lekko
zwinięte.
Aromat
i
smak:
wyrazisty,
pełny,
świeży
o
słodkim
akcencie.
Kolor
naparu:
przejrzysty,
zielonkawo-złoty.
Zaparzanie: przegotowaną wodą (200ml) o temperaturze 90°C zalać 4g herbaty (ok. 2 płaskich łyżeczek do herbaty). Pozostawić do zaparzenia na 1 minutę. Następnie przecedzić.
Można zaparzać również wodą o temperaturze 80°C i pozostawić do zaparzenia przez 2 minuty.