Oto
herbata
cesarzy
chińskich
z
prowincji
Yunnan
słynąca
ze
swych
właściwości
zdrowotnych.
Obniża
zawartość
tłuszczu
w
organizmie,
reguluje
poziom
cholesterolu
i
wspomaga
procesy
trawienne,
stąd
znana
głównie
jako
odchudzająca.
Ta
unikalna
herbata
typu
Pu
Erh
wytwarzana
jest
tradycyjną,
ręczną
metodą.
Idealna
do
wielokrotnych
zaparzeń.
Liście:
brązowawe,
mięsiste.
Aromat
i
smak:
lekko
ziemisty.
Kolor
naparu:
ciemnobrunatny
i
„gęsty”.
Ojczyzną Pu-Erh (黑茶, hei chá) jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta zwana jest herbatą "postfermentowaną” lub „dojrzewajacą". Dojrzewanie polega na fermentacji nieenzymatycznej. W odpowiednich warunkach (różne mikroorganizmy uwielbiają podwyższoną temperaturę i wilgoć, enzymy natomiast zabija się wcześniej, podobnie jak w przypadku chińskich herbat zielonych, poprzez precyzyjne ugniatanie i podgrzewanie liści w woku).
Jak zaparzać herbaty Pu-Erh?
Odpowiednią ilość herbaty (około 3 gramy na szklankę 250 ml wody) zalewamy wodą o temperaturze 90-96°C i parzymy około 3-5 minut. Pierwszy zalew możemy wylać po ok. 20 sekundach (w Chinach mówi się o czasie trwającym "trzy oddechy"), ponieważ służy on oczyszczeniu i „obudzeniu” listków. Tę samą porcję liści można zaparzać kilkukrotnie, nieznacznie wydłużając czas parzenia. Zaleca się pić niesłodzoną, koniecznie po posiłkach.