Brazylia, posiadająca 2,3 mln hektarów upraw, jest największym producentem i eksporterem kawy na świecie. Oferowana przez nas kawa Santos to klasyk, nie tylko wśród kaw brazylijskich, ale spośród kaw z całego świata. Nazwę Brazylia Santos zawdzięcza portowi o tej samej nazwie, którego spokojne wody opuszczają od wieków statki wiozące do Europy tę odmianę kawy.
Plantacja: Nasza mieszanka kaw pochodzi z dwóch farm: Capoeira i Colonia dos Pinheiros w regionie Sul de Minas w środkowowschodniej części Brazylii, w stanie Minas Gerais.
Obróbka: ziarna kawy otrzymane są w procesie obróbki owocu kawowca metodą "suchą".
Zawartość kofeiny: średnia
Aromat i smak: słodkawy, delikatny zbliżony nieco do smaku czekolady i orzechów z nutą moreli. Odmiana ta charakteryzuje się niską kwasowością, łagodnością i intensywnym aromatem.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Kawa szczególnie polecana do zaparzania w chemexie, ekspresie ciśnieniowym, driperze ( na przykład V60), french pressie (zaparzaczu tłokowym).
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.