Kraj pochodzenia:
Indie
Składniki:
Arabika 100% w ziarnach.
Opis:
Plantacja: po raz pierwszy do Indii sadzonkę kawy przywiózł święty Baba Budan przemycając ją z jemeńskiego portu w Mocha. Pierwsza indyjska plantacja w górach Chikkamagaluru posiada więc jego imię. Najlepsza Arabika pochodząca z indyjskich regionów takich jak Mysore lub Malabar sprzedawana jest pod wspólną marką Plantation AA. "AA" jest określeniem grupy do której zaliczana jest plantacja w skali: AA, A,B,C i T (gdzie AA oznacza najlepszą z nich).
Kawa: o dokładnie wyselekcjonowanym ziarnie, wytwarzana jest metodą "mokrą".
Aromat i smak: orzechów nerkowca z nutą czekolady. Po zaparzeniu mocna, o dość dużej zawartości kofeiny.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Polecany sposób zaparzania: CHEMEX, włoska kawiarka, Espresso, driper, French Press (zaparzacz tłokowy).
Wybraliśmy kawy, które najlepiej smakują zaparzone jako tradycyjne espresso:
Arabika Brazylia Santos
Arabika Etiopia Yirgacheffe
Arabika Indie Plantacja AA
Arabika Kolumbia Excelso
Arabika Kuba Serrano Superior
Arabika Papua Nowa Gwinea Plantation A HOAC