Herbata czarna uprawiana w prowincji Darjeeling położonej w północno - wschodniej części Indii.
Pochodzi z pierwszego, najświeższego zbioru (First Flush) odbywającego się w drugiej połowie marca 2021 r. Jest to najwyższej klasy zbiór, pierwszy po okresie zimowym. Na rynek europejski transportowany jest drogą lotniczą. Nr partii: Lot EX 055/2021.
Liście: świeże, długie, regularne o różnych odcieniach zieleni wraz ze srebrnymi tipsami (tzw. silver tips - liście pochodzące z górnej partii krzewu herbacianego).
Plantacja: Ambootia była jednym z pierwszych ogrodów herbacianych założonych przez brytyjskich kolonizatorów. Jej historia sięga 1861 roku.
Aromat i smak: wyraźny, przenikliwy, przypominający morele i polne kwiaty. W smaku odkryć można nuty gałki muszkatołowej uzupełnione białą brzoskwinią i morelą.
Kolor naparu: jasnożółty, przejrzysty.
Zaparzanie: 10 g (około 6 płaskich łyżeczek) na 1000 ml wody o temperaturze 85°C, parzyć przez 2-3 minuty.