Kraj pochodzenia:
Indie; prowincja Assam
Składniki:
herbata czarna
Opis:
Liście: regularnie zwinięte brązowo- czarne liście.
Plantacja: Dejoo to jeden z najbardziej malowniczych ogrodów w Assam, położony na północnym brzegu rzeki Brahmaputra. Herbaty z tego ogrodu od lat cieszą się uznaniem zarządu Tea Board India (agencja państwowa rządu Indii powołana w celu wspierania uprawy, przetwórstwa i handlu krajowego, a także eksportu herbaty z Indii. Powstała na mocy ustawy o herbacie w 1953 r. jej siedzibą jest kalkuta)
Aromat i smak: herbata o mocnym i bogatym smaku. W smaku można rozpoznać ciemną czekoladę w połączeniu z pomarańczowymi tonami. Aromat przypominający leśny miód.
Kolor naparu: głęboki, brązowobursztynowy.
Zaparzanie: 12g (około 6 płaskich łyżeczek) na 1000 ml gorącej wody o temperaturze 96°C przez 3 minuty.