Bio Nowość Polecamy

Shincha Kirishima 2020 Organic 50g - oryginalne japońskie ...   (kod 9810254-2020)

Zapytaj o produkt - sklep.internetowy@oxalis.pl
Czas parzenia/temp.   4  60 °C

Kraj pochodzenia:
Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu), region Kirishima.

Składniki:
Herbata zielona

Opis:

Herbata pochodzi z tegorocznych zbiorów z plantacji organicznej.
Shincha (po japońsku: 新茶, oznacza ”pierwszy wiosenny zbiór herbaty”). Wczesnym rankiem w 88 dniu po Riishyun (około 4 lutego) - po rozpoczęciu wiosny według kalendarza księżycowego, następuje zbiór delikatniejszych herbat. Odbywa się to z zachowaniem niezwykłej harmonii ducha i powagi. Osoby posiadające zaszczyt zbioru tej wyjątkowej herbaty długo przygotowują się do tego wydarzenia. Herbata z owego pierwszego zbioru określana jest mianem shincha lub ichiban cha. Pojawienie się jej na rynku uruchamia kilkudniowe ceremonie, którym towarzyszą festiwale herbaciane, spotkania i medytacje. Japończycy celebrują chwile spędzone przy czarce tego specjału, a sprawienie prezentu w postaci tej herbaty odbierane jest jako szczyt uznania i wdzięczności dla obdarowanego.

Liście: najwyższej jakości, szmaragdowe w kształcie igiełek. Kultywar: Saemidori

Aromat i smak: aksamitny, zniewalający smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka-aminokwasu-kwasu glutaminowego) o słodkim aromacie młodego zielonego groszku. W smaku można odnaleźć również nutę śmietanki. 

Kolor naparu: jasnozielony.

Zaparzanie:  przegotowaną wodą (250ml) o temperaturze 60°C zalać 6g herbaty (ok. 3 płaskich łyżeczek do herbaty). Pozostawić do zaparzenia na 4 minuty. Następnie przecedzić.

Ilość zaparzań: 3 napary (I parzenie 1,5 minuty, II parzenie 20s, III parzenie 45s)

w upalny dzień możemy Shinchę "zaparzyć" kostkami lodu (Shinobi-cha). Listki Shinchy zasypujemy kostkami lodu i czekamy, aż lód się rozpuści. Metoda ta wywodzi się z Japonii ( "shinobi" oznacza cierpliwość, wytrwałość, a "cha" herbatę). W herbacie Shincha zalanej chłodną wodą można poczuć smak umami, którego nie czuć aż tak bardzo jak w Shinchy zalanej gorącą wodą. 

Kraj pochodzenia: Japonia, Kagoshima, Kirishima.


Inne produkty z BEZ DODATKóW:

Polecamy
15,40 (brutto) / 50 g
Bestseller Bio
67,99 (brutto) / 1 op.

Kenia Emrok Green

(kod 10241)
9,00 (brutto) / 50 g
Bestseller
15,25 (brutto) / 50 g
Wczytuję