Kraj pochodzenia:
Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu), region Kirishima.
Składniki:
Herbata zielona
Opis:
Herbata pochodzi z tegorocznych zbiorów z plantacji organicznej.
Shincha
(po
japońsku:
新茶,
oznacza
”pierwszy
wiosenny
zbiór
herbaty”).
Wczesnym
rankiem
w
88
dniu
po
Riishyun
(około
4
lutego) - po rozpoczęciu
wiosny
według
kalendarza
księżycowego,
następuje
zbiór
delikatniejszych
herbat.
Odbywa
się
to z
zachowaniem
niezwykłej
harmonii
ducha
i
powagi.
Osoby
posiadające
zaszczyt
zbioru
tej
wyjątkowej
herbaty
długo
przygotowują
się
do
tego
wydarzenia.
Herbata
z
owego
pierwszego
zbioru
określana
jest
mianem
shincha
lub
ichiban
cha.
Pojawienie
się
jej
na
rynku
uruchamia
kilkudniowe
ceremonie,
którym
towarzyszą
festiwale
herbaciane,
spotkania
i
medytacje.
Japończycy
celebrują
chwile
spędzone
przy
czarce
tego
specjału,
a
sprawienie
prezentu
w
postaci
tej
herbaty
odbierane
jest
jako
szczyt
uznania
i
wdzięczności
dla
obdarowanego.
Liście: najwyższej jakości, szmaragdowe w kształcie igiełek. Kultywar: Saemidori
Aromat
i
smak: aksamitny, zniewalający
smak
umami
(uznawany
za
piąty
smak,
odpowiedzialny
za
wykrywanie
białka-aminokwasu-kwasu
glutaminowego)
o
słodkim aromacie młodego zielonego groszku. W smaku można odnaleźć również nutę śmietanki.
Kolor
naparu:
jasnozielony.
Zaparzanie: przegotowaną wodą (250ml) o temperaturze 60°C zalać 6g herbaty (ok. 3 płaskich łyżeczek do herbaty). Pozostawić do zaparzenia na 4 minuty. Następnie przecedzić.
Ilość zaparzań: 3 napary (I parzenie 1,5 minuty, II parzenie 20s, III parzenie 45s)
w upalny dzień możemy Shinchę "zaparzyć" kostkami lodu (Shinobi-cha). Listki Shinchy zasypujemy kostkami lodu i czekamy, aż lód się rozpuści. Metoda ta wywodzi się z Japonii ( "shinobi" oznacza cierpliwość, wytrwałość, a "cha" herbatę). W herbacie Shincha zalanej chłodną wodą można poczuć smak umami, którego nie czuć aż tak bardzo jak w Shinchy zalanej gorącą wodą.
Kraj pochodzenia: Japonia, Kagoshima, Kirishima.