Kraj pochodzenia:
Indie; prowincja Assam
Składniki:
herbata czarna
Opis:
Herbata, która na rynek europejski transportowana jest drogą lotniczą. Nr partii: OR/001/2020. Jest to pierwszy zbiór z ogrodu Meleng.
Liście: regularnie zwinięte brązowo- czarne liście z dużą ilością złotych końcówek (golden tipsów).
Plantacja: Ogród Asseng Meleng jest jednym z najstarszych - jego początki sięgają 1852 roku. Krzewy herbaciane rosną wzdłuż obu brzegów rzeki Meleng, od której pochodzi nazwa ogrodu.
Aromat i smak: napar o upajającym aromacie wielokwiatowego miodu. W smaku wyczuwalne są nuty młodego orzecha włoskiego i karmelu.
Kolor naparu: głęboki, brązowopomarańczowy.
Zaparzanie: 12g (około 6 płaskich łyżeczek) na 1000 ml gorącej wody o temperaturze 90°C przez 2 minuty.