Etiopia uznawana jest za ojczyznę kawy. Jak mówi legenda to tu, ponad tysiąc lat temu pasterz Kaldi, podczas wypasu kóz, odkrył drzewo kawowca i jako pierwszy człowiek na ziemi spróbował jego orzeźwiających owoców.
Kawa z lasu Sheka w rezerwacie biosfery UNESCO. Pochodzi z farmy Gamadro prowadzonej przez Anbawa Abeto Kekilo. Aromat i smak czekolady z nutą papai.
Zawartość kofeiny: wysoka
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Kawa szczególnie polecana do zaparzania w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, driperze ( na przykład V60), french pressie (zaparzaczu tłokowym).
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.