Bio Nowość Polecamy

Shincha Kirishima 2019 Organic 50g - oryginalne japońskie ...   (kod 9810254)

1 szt.
57,00 brutto
ilość   
Czas parzenia/temp.   4  60 °C

Kraj pochodzenia:
Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu), region Kirishima.

Składniki:
Herbata zielona

Opis:

Herbata pochodzi z plantacji organicznej.
Shincha (po japońsku: 新茶, oznacza ”pierwszy wiosenny zbiór herbaty”). Wczesnym rankiem w 88 dniu po Riishyun (około 4 lutego) - rozpoczęciu wiosny według kalendarza księżycowego, następuje zbiór delikatniejszych herbat. Odbywa się to w jednym szczególnym dniu z zachowaniem niezwykłej harmonii ducha i powagi. Osoby posiadające zaszczyt zbioru tej wyjątkowej herbaty długo przygotowują się do tego wydarzenia. Herbata z owego pierwszego zbioru określana jest mianem shincha lub ichiban cha. Pojawienie się jej na rynku uruchamia kilkudniowe ceremonie, którym towarzyszą festiwale herbaciane, spotkania i medytacje. Japończycy celebrują chwile spędzone przy czarce tego specjału, a sprawienie prezentu w postaci tej herbaty odbierane jest jako szczyt uznania i wdzięczności dla obdarowanego.

Liście: perfekcyjne, najwyższej jakości, szmaragdowe w kształcie igiełek. Krzewy herbaciane na 10 dni przed zbiorami są przykrywane przez co liście przybierają szmaragdowo-zielony kolor.

Aromat i smak: aksamitny, charakterystyczny, zniewalający smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka-aminokwasu-kwasu glutaminowego) o słodkiej nucie mleka migdałowego oraz dojrzałego kiwi. W smaku można odnaleźć również nutę młodego zielonego groszku.

Kolor naparu: jasnozielony.

Zaparzanie:  przegotowaną wodą o temperaturze 60°C zalać 10g herbaty (ok. 6 czubatych łyżeczek do herbaty) na litr wody. Pozostawić do zaparzenia na 4 minuty. Następnie przecedź.

Inne produkty z BEZ DODATKóW:

Bio
17,00 (brutto) / 25 g
Bestseller
8,25 (brutto) / 50 g

Sejak

(kod 10123)
Polecamy
10,75 (brutto) / 25 g
11,30 (brutto) / 50 g
Wczytuję