Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Azerbejdżan Azercay Buket

(kod 21321)
Przykro nam :(
Ten produkt jest obecnie niedostępny

Zobacz inne, dostępne w tej kategorii


21,50 zł (brutto) / 25 gram
7,20 zł (brutto) / 30 gram
18,00 zł (brutto) / 50 gram
11,50 zł (brutto) / 50 gram
Czas parzenia/temp.
3 min. 96 °C
Kraj pochodzenia
Azerbejdżan
Składniki
herbata czarna
Opis

Herbata uprawiana jest w Azerbejdżanie od 1912 roku. Głównymi regionami uprawy są Lankaran, Astara i Masalli. W latach 80. produkcja herbaty osiągnęła najwyższy poziom 34-38 000 ton rocznie. Jednak po rozpadzie Związku Radzieckiego produkcja znacznie spadła- zaledwie do 500 ton rocznie w latach 2007 - 2008. Mimo to spożywanie herbaty w Azerbejdżanie jest od dawna narodowym zwyczajem - często każdego gości się przy filiżance herbaty. Herbatę zaparza się mocniej, pozostawia się niesłodzoną i podaje w szklankach w kształcie gruszki znanej jako armudu. Zwyczajowo wypija się ją przez kostkę cukru umieszczoną w ustach.
Herbata w Azerbejdżanie zawsze była sposobem na utrzymanie bliskości wewnątrzrodzinnej.

Plantacja: Klasyczna czarna herbata pochodząca z regionów Lankaran i Astara w Azerbejdżanie.
Liście: duże, długie, lekko skręcone liście OPA (orange pekoe).
Aromat i smak: bogaty aromat kojarzący się z słodkim nugatem z prażonych orzeszków ziemnych.
Kolor naparu: złoty
Zaparzanie: 12 g (około 6 płaskich łyżeczek) na 1000 ml wody o temperaturze 96°C, parzyć przez 3 minuty.

 

 

 

Opinie


Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu

Ostatnio oglądane