Shincha Nagoku 2017 50g   (kod 910238)

Czas parzenia/temp.   3-4  60-65 °C

Kraj pochodzenia:
Japonia, prefektura Kagoshima (południowa część wyspy Kiusiu).

Składniki:
Herbata zielona

Opis:

Shincha (po japońsku: 新茶, oznacza ”pierwszy wiosenny zbiór herbaty”). Wczesnym rankiem w 88 dniu po Riishyun (około 4 lutego) - rozpoczęciu wiosny według kalendarza księżycowego, następuje zbiór delikatniejszych herbat. Odbywa się to w jednym szczególnym dniu z zachowaniem niezwykłej harmonii ducha i powagi. Osoby posiadające zaszczyt zbioru tej wyjątkowej herbaty długo przygotowują się do tego wydarzenia. Herbata z owego pierwszego zbioru określana jest mianem shincha lub ichiban cha. Pojawienie się jej na rynku uruchamia kilkudniowe ceremonie, którym towarzyszą festiwale herbaciane, spotkania i medytacje. Japończycy celebrują chwile spędzone przy czarce tego specjału, a sprawienie prezentu w postaci tej herbaty odbierane jest jako szczyt uznania i wdzięczności dla obdarowanego.

Liście: perfekcyjne, najwyższej jakości, szmaragdowe w kształcie igiełek.Krzewy herbaciane na 10 dni przed zbiorami są przykrywane przez co liście przybierają szmaragdowo-zielony kolor.

Aromat i smak: aksamitny, charakterystyczny, zniewalający smak umami (uznawany za piąty smak, odpowiedzialny za wykrywanie białka-aminokwasu-kwasu glutaminowego) o słodkiej nucie mleczka migdałowego.

Kolor naparu: jasnozielony.

Inne produkty z BEZ DODATKóW:

Bio Nowość
17,00 (brutto) / 25 g
14.10 zł Bestseller
11,28 (brutto) / 50 g
Bestseller
8,25 (brutto) / 50 g

Japan Tamaryokucha

(kod 10174)
Bestseller
17,15 (brutto) / 25 g
Wczytuję