Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

(Organic) Japan Matcha Asagiri - puszka 30g

(kod 9860097)
96,00 zł brutto
Zapytaj: 508 148 854
Czas parzenia/temp.
80 °C
Kraj pochodzenia
Japonia
Składniki
herbata zielona
Opis

Matcha to sproszkowana zielona herbata najwyższej jakości używana w tradycyjnej ceremonii herbacianej cha-no-yu - z racji swoich niezwykłych właściwości nazywana jest też królową wszystkich zielonych herbat. Herbata ta ma postać pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze.

Matcha Asagiri pochodzi z ekologicznych i certyfikowanych plantacji, produkowana jest w pobliżu miejscowości Nishio w prefekturze Aichi
Aromat i smak - delikatny, przypominający pistacje i dojrzałe awokado.


Uprawa i produkcja:
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty zbieranej wiosną, zwanej Tencha. Herbaciane krzewy na 14-28 dni przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Zacienienie plantacji wynosi wtedy 90%. Dzięki zacienieniu zwiększa się ilość chlorofilu w herbacie, który  ulega przekształceniu się w katechinę. Katechiny to związki polifenolowe z grupy flawonoidów. W zielonej herbacie stwierdzamy 4 główne katechiny: epikatechinę (EC), epigalokatechinę (EGC), galusan epikatechiny (ECG) i galusan epigalokatechiny (EGCG). Związki te stanowią 25 - 30% suchej masy liścia herbaty. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Stwierdzono, że np. EGCG jest 25 - 100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E.
Stosunkowo długi czas spędzany w zacienieniu owocuje specyficznym smakiem umami (umami zwany jest piątym smakiem, odpowiedzialnym za wykrywania białka- aminokwasu - kwasu glutaminowego).
Kwas glutaminowy jest aminokwasem budującym białka wchodzące w skład naszego ciała. Jednocześnie jest on najważniejszym neuroprzekaźnikiem pobudzającym w układzie nerwowym. Od jego aktywności zależą procesy uczenia się i zapamiętywana. 



Właściwości:
Pijąc matchę de facto spożywamy całe liście zielonej herbaty, w dodatku tej najwyższej jakości. Konsumując matchę dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych (aminokwasów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż podczas picia zwykłego naparu z liści zielonej herbaty. W matchy znajduje się bardzo dużo antyoksydantów zwanych polifenolami (szczególnie ważnym jest EGCG, Galusan epigallokatechiny zwiększający produkcję limfocytów T, a tym samym zwiększających odporność). Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty. Dzięki temu herbata ma działanie stabilizujące nastrój, zmniejszające stres i niepokój. Picie zielonej herbaty działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu na okres od 3 do 6 godzin po spożyciu tej herbaty. Matcha zawiera tak dużo kofeiny (teiny), że często nazywana jest „herbacianym espresso”.

Sposób przygotowania:
Wsypać jedną saszetkę lub 0,5 łyżeczki proszku matcha (2 g) do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 80*C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 30 sek. Przed zmieszaniem z wodą warto przesiać proszek przez sitko. Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny żywozielony napój z apetyczną pianką na powierzchni.

Wiecej na temat matchy można przeczytać TUTAJ

Zobacz inne, dostępne w tej kategorii


15,50 zł (brutto) / 25 gram
13,50 zł (brutto) / 50 gram
23,50 zł (brutto) / 50 gram

Opinie


Nikt jeszcze nie ocenił tego produktu

Ostatnio oglądane


96,00 zł (brutto) / 1 szt.
produkt na zamówienie