Wysokiej jakości kawa Arabika 100% pozbawiona kofeiny za pomocą tak zwanej metody szwajcarskiej - Swiss Water Process.
Kawa: delikatny sposób pozbawiona kofeiny metodą szwajcarską odkrytą w 1933 roku w Szwajcarii. W technologii tzw. "szwajcarskiej wody" zamiast rozpuszczalnika chemicznego używa się gorącej wody, która wymywając kofeinę w minimalnym stopniu wpływa na lepszy smak. Kofeina jest usuwana z ekstraktu poprzez adsorpcję z użyciem węgla aktywowanego (węgiel drzewny). Kawa w stanie naturalnym zawiera substancję aktywną w postaci kofeiny. Zależnie od pochodzenia i odmiany, ziarna zwykłej kawy zawierają od 0,8 do 2,5% kofeiny. Kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Według norm Unii Europejskiej kawa palona bezkofeinowa może zawierać 0,1% kofeiny i 0,3% ekstraktu kawy.
Zawartość kofeiny: bezkofeinowa
Aromat i smak: wyjątkowo lekka i delikatna, w jej aromacie można wyczuć nutę świeżo prażonych orzechów. Kawa o aksamitnej kwasowości.
Zaparzanie: zmielić 7g kawy, zalać 150ml wody o temp. 93-94°C, parzyć 5 min.
Kawa szczególnie polecana do zaparzania w aeropressie, driperze (na przykład V60), french pressie (zaparzaczu tłokowym).
Po zmieleniu kawę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić przed wysoką temperaturą.
Czystą kawę można smakować tak jak dobre wino, kakao, miód lub oczywiście herbatę liściastą. Jeżeli chcesz spróbować odkryć nuty smakowe, o których piszemy w opisie kawy, polecamy nasz artykuł na temat tego jak przygotować kawowy cupping w domu.