Ginkgo Biloba (rodzina Ginkgoaceae) zawiera w liściach i korze terpenoidy (ginkgolidy A, B, C, M), flawonoidy (luteolina, trycetyna (dalfidenon); biflawoby (ginkgetina, bilobetina, amentoflawon; flawonole (kaempferol, kwercetyna, izoramnetyna), fenole (katechiny, epikatechiny, galokatechiny, proantocyjanidyny; fitosterole (sitosterol), woski, alkany, estry, skrobię, szczawian wapnia, kwas beznoesowy, pinitol, kwas bursztynowy, kwas szikimowy, kwas glukarowy (d-glucaric acid).
Alkoholowe i wodno-alkoholowe wyciągi z kory i liści miłorzębu uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie obwodowe, w tym mózgowe. Zapobiegają niedotlenieniu mózgu. Mogą poprawiać pamięć i koncentrację. Wymiatają wolne rodniki, zwiększają wydalanie kwasu moczowego, stabilizują błony komórkowe, w tym również komórek nerwowych. Działają przeciwastmatycznie. Mogą mieć wpływ przeciwdepresyjny. Hamują rozwój miażdżycy. Zawierają inhibitory stanu zapalnego. Zapobiegają zatorom i zawałom.
UWAGA! Może zmniejszać krzepliwość krwi.
Intrakt z miłorzębu można sporządzić samemu: 1 część rozdrobnionych liści lub całych gałązek zalać 3 częściami gorącego alkoholu z miodem lub cukrem brązowym, odstawić na kilka tygodni w zamknięciu, przecedzić. Zażywać 1-2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
WAŻNE! Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Więcej na temat bezpiecznego stosowania ziół można znaleźć w naszym artykule.
Zaparzanie: 1 łyżeczka suszu (1 g) zalać szklanką (250ml) wrzącej wody i zaparzać ok. 5-8 minut.
Zalecana dzienna dawka to 3 czubate łyżeczki do herbaty (około 2,5 g zioła) raz dziennie.
UWAGA! Produkt nieodpowiedni dla dzieci. Nie należy przekraczać zalecanej dawki dziennej.
Wartości odżywcze w 100 ml zaparzonego naparu z 1 g suszu.
Wartość energetyczna KJ |
Wartość energetyczna Cal |
Tłuszcz |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
Węglowodany |
Cukier |
Białko |
Sól |
18,00 |
4,00 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
0,00 |
0,03 |